Má se jejich počet rozšířit o čínské město Donghai? Podle starosty Jiřího Fišera se by se Tábor touto cestou vydávat neměl.

„Můj osobní názor je, že klasické partnerství bychom uzavírat neměli,“ říká s tím, že odmítl poslat do Číny zvací dopis pro tamní delegaci. Takové přání měla agentura, která jej oslovila. „Udělal správně, radnice by si měla zjistit názor taky lidí. Já například výrazně pro nejsem, i když obchod s Čínou funguje ve velkém,“ míní Táborák Vladimír Skýpala.

Zvací dopis nenapíšu, takto to u nás nechodí. Zhruba tato slova si od starosty Jiřího Fišera přečetli zástupci agentury, kteří pro čínskou stranu vyhledávají partnerské kontakty. Vysvětlil, že o pozvání čínské delegace musí rozhodnout většina, z toho důvodu se Čínou budou v pondělí zabývat radní.

Přestavba bývalého domku panského zahradníka na startovací byt je v plném proudu.
Startovací byt nabídnou učitelům a lékařům


„Můžeme zprostředkovat kontakty s podnikateli, jim město v ničem nemůže bránit. Obchod s Čínou už funguje, proto spolupráci vidím spíš přes Hospodářskou komoru,“ naznačil starosta, kudy by se mohla spolupráce ubírat. „Středoasijská aktivita“ se k němu dostala i od kolegy radního z ČSSD Tibora Stano, jenž je v této věci o krok napřed.

„Celé to vzniklo na nedávné konferenci v Praze, kde jsme o tom mluvili. Čínská oblast a zároveň i město Donghai měla zájem o Třeboň, když odmítla, oslovili Tábor. Již jsme se sešli, ta spolupráce je otevřená jak pro podnikatele, tak například pro studenty,“ objasnil vznik iniciativy Tibor Stano.

Podle něj si jsou čínská oblast a Jihočeský kraj podobné svým průmyslem i zemědělstvím. Tábor vidí v pozici moderátora ekonomických a školských kontaktů a výměn. „Dokonce jsme se dozvěděli, že ve městě plánují ulici s názvem Bohemia, kde by byly obchody s českými výrobky,“ dodává Tibor Stano.

Ilustrační foto
Sezimovo Ústí již převzalo celý majetek Spartaku

K čínské iniciativně jsou další dva radní o něco zdrženlivější. Radka Maxová z ANO sice spolupráci se zahraničím šmahem neodmítá, ale ani byznys s Čínou by bez široké diskuze nepodpořila. „Stěžejní pro mne bude oblast spolupráce a benefity pro Tábor,“ říká.

Petru Havránkovi z T2020 snoubení s Čínou pod vousy moc nejde. „Podle mne to nepomůže ani podnikatelům, ani turismu,“ domnívá se radní, jenž podporuje kampaň Vlajka pro Tibet. Ta hlásí do celého světa, že Čína v Tibetu porušuje lidská práva.