Zřícenina hradu Šelmberk poblíž Bělče na Mladovožicku je od úterý opět přístupná turistům. Zákaz vstupu platil od ledna.

„Zajistili jsme zdi renesančního paláce, aby neohrožovaly návštěvníky zříceniny hradu. Vše dozorovala státní památková péče,“ upřesnil za stavební firmu František Kášek a dodal, že práce trvaly zhruba dva měsíce a obešly se bez komplikací.

Vstup na Šelmberk je od konce ledna dočasně zakázaný.
Zapovězený Šelmberk. Co stojí za zakázaným vstupem na hrad?

O HRADU ŠELMBERK: Hrad vznikl na skalním ostrohu nad údolím řeky Blanice před rokem 1318, kdy je poprvé písemně zmiňován. Od dvacátých let 19. století je věž hradu upravena na rozhlednu. Jedná se o volně přístupnou zříceninu, která patří už od roku 1940 do majetku města Mladé Vožice. V roce 2007 převzalo správu nad hradním areálem občanské sdružení Danar, které zde realizuje projekt historicko-řemeslně vzdělávacího centra a pořádá na Šelmberku řadu kulturních akcí pro veřejnost, zejména pak pro mládež.

„Z torz hradních zdí se začaly drolit kamínky, tudíž jsme museli vzít v potaz hrozbu, že by se mohl uvolnit větší kámen a způsobit někomu újmu,“ sdělil tehdy mladovožický starosta Jaroslav Větrovský. Město Mladá Vožice, které je majitelem zříceniny, se proto pustilo do konzervačních prací.

Kolem tisícovky lidí se 
o víkendu sešlo pod věží hradu Šelmberk na Mladovožicku, kde se konal již čtrnáctý ročník Festivalu 
historických řemesel.
OBRAZEM: Šelmberk představil historická řemesla

Jak upřesnil místostarosta Václav Slabý, náklady se vyšplhaly na necelých půl milionu korun a uhradilo je město ze svého rozpočtu.

Podle orgánů státní památkové péče se oprava zdařila. „Došlo k zabezpečení havarijního stavu ve velmi dobré kvalitě,“ sdělila Jitka Bílá a zřícenině popřála, aby se dočkala i dalších etap oprav.

Návštěvníci festivalu se mohli seznámit s celou řadou historických řemesel.
OBRAZEM: Šelmberk představil historická řemesla

Spokojenost vyjádřili starosta Bělče Stanislav Šmejkal, který se těší na brzké kulturní a sportovní akce v areálu hradu.