Tomáš Baťa, otec 
i syn, tíhli ke sportu, a proto různé kluby finančně podporovali z peněz, které jejich fabriky vyprodukovaly. Mezi pravidelné příjemce patřily i fotbalové oddíly a kluby ve Zlíně i Sezimově Ústí. Desítky let.

Letos se fotbalisté MAS Táborsko musejí obejít bez příspěvku Kovosvitu. Není to ale poprvé. Firma nyní prožívá snad největší krizi ve své historii, všechny výdaje mimo fabriku proto zastavuje. Partnerství zrušila Táborským setkáním, podporu nedostane ani fotbal.
Výkonný ředitel FC MAS Táborsko Tomáš Samec ujistil, že na chodu klubu se to neprojeví.

„Každý výpadek v příjmech je pochopitelně znát, ale financování klubu máme vícezdrojové, tudíž nestojí jen na příspěvku od Kovosvitu, byť právě on je 
v historii klubu jeho nejdéle působícím partnerem," říká Tomáš Samec s ujištěním, že jejich společná cesta vede i zpátky. Mají příslib, že jakmile se ekonomická situace fabriky zase stabilizuje, má firma chuť v partnerství opět pokračovat.

Podle generálního ředitele Blahoslava Fajmona se ale zatím nic nelepší. „Zatím nemám žádné nové zprávy, stále probíhají jednání, další mám ve čtvrtek," nemůže potěšit ani klub, ani zaměstnance firmy, kteří čekají na červencovou mzdu.
Značka MAS přesto fanouškům táborského druholigového fotbalu z očí nezmizí.

Výpadek ve financování fotbalového klubu podle našich neověřených informací představuje přibližně stejnou částku, jakou od Kovosvitu dostávala Táborská setkání. I ta se letos musí obejít bez třísettisícového sponzorského daru. Klub ale dál zůstává své značce věrný.
„Protože si vážíme toho, že Kovosvit je u fotbalového klubu přibližně už sedmdesát let. Z toho důvodu rozhodně název teď měnit nehodláme. Již v minulosti míval závod ekonomické problémy a my v těch letech nezískali sponzorský dar, ale nikdy jsme nepřistoupili k tomu, abychom měnili název klubu," vysvětluje ředitel FC MAS Táborsko Tomáš Samec. Přejmenování totiž není jednoduché a navíc i drahé. Nejde jen o registraci nového subjektu, ale také o výměnu všech dresů a log po stadionech.

Kovosvit podporoval také sezimovoústecké dobrovolné hasiče. Starosta Martin Doležal ale nemá informace, že by se v jejich případě cokoli měnilo. „Vždy jsme mívali společnou jednotku dobrovolných hasičů a byť už je dnes jenom městská, tak i nadále mohou hasiči bezplatně používat prostory uvnitř areálu Kovosvitu, který hradí veškeré náklady s tím spojené. To je pro nás nejvýraznější pomoc," uvedl starosta ke spolupráci s firmou, jejíž zakladatel společně s fabrikou vybudoval i novou část Ústí.