Klasický stojan na odkládání kola už mnohým cyklistům nevyhovuje. Především v případech, kdy se cena bicyklu pohybuje v desítkách tisíc korun. Pro majitele těchto dopravních prostředků chce radnice na dvou místech města nabídnout důmyslnější zabezpečení jejich stroje, se kterým by si zloděj už neměl poradit tak jednoduše. Od výrobní firmy chce pořídit speciální uzamykatelné úschovny, tak zvané bikeboxy. Tábor má zájem celkem o desek kusů.

„Pět jich půjde před plavecký stadion, kam se na kole hodně jezdí, a dalších pět chceme umístit k nádraží. Boxy pořídíme ale pouze v případě, že na ně získáme dotaci," říká vedoucí odboru investic a městský cyklokoordinátor Karel Hotový. Žádost o ni město na ministerstvo pro místní rozvoj odeslalo již v polovině ledna.

Schránky firma vyrábí ve variabilních tvarech, takže systém lze sestavit například do kruhu, vedle sebe či do dalších tvarů. Vybírat je možné i ve způsobech jejich uzamčení. Tábor chce využít dva typy.

„U plaveckého stadionu by se uzamykaly na klíč, který bude v pokladně bazénu, u nádraží chceme elektrické, kdy za dvanáct hodin by cyklista zaplatil pět korun," upřesňuje Karel Hotový. Místa pro umístění vytypoval městský architekt Miloš Roháček. „Lidi si už v podstatě do obyčejných stojanů kola dávat nechtějí, protože se v nich i poškozují," říká architekt.

Pokud město zjistí, že boxy jsou cyklisty často využívané, jejich počet rozšíří. Podle preferencí mají být naprosto bezpečné. S úpravou prostoru vyjdou na zhruba 0,5 milionu bez daně. Dotace je 50 procent.