Po mladých jehličnanech totiž nyní místo kůrovce pokukují zloději. I když je jich méně než dřív.

„Každou sobotu neděli kolem Vánoc mi začíná služba. Jsem venku a objíždím místa, kde vím, že rostou takové ty vhodné stromky pěkně narostlé a tak akorát vysoké," potvrzuje Jan Kalafut ze Správy lesů Tábor. Letní sucho se podle něj na stromech podepsalo, ale spíše už na odrostlejších.

„Kvůli nedostatku vody byly více náchylné k napadnutí kůrovcem, respektive nemohly se pořádně bránit, protože měly co dělat, aby samy o sobě přežily. Až na jaře se uvidí, kolik stromů vlastně přežilo, protože teď je vegetační klid," objasnil lesník.

Táborsko skutečně patřilo k nejsušším lokalitám v republice. „Nejvíce postižená místa vedrem byla Šumava, oblast kolem Jeseníků a přesně Táborsko. Je to zvláštní, ale je to tak," říká Jan Kalafut. Jeho slova potvrdila Eva Kalná z Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích. „Těch míst bylo několik, ale je pravda, že na mapách je Táborsko více zasažené než okolní oblasti. Určitě to ale nebude trvalý stav," ujišťuje klimatoložka.

Kůrovci ale vedro svědčilo. V tomto roce se stihly vyvinout 2,5 generace, což nebývá zvykem. „Naštěstí teď už je tento škůdce v klidu. Už je na něj zima, čeká na příští rok, až se zase oteplí," oddychl si Jan Kalafut. Lýkožroutem smrkovým je na Táborsku poškozených 240 kubíků dřeva, což je podle vyhlášek základní stav.

Počty krádeží klesají

Nyní by ale lesům mohli uškodit lidé. Přestože už několik let přímka v grafu krádeží stromků klesá, o Vánocích jsou lesníci nervózní.

„Těch krádeží je rok od roku méně a jsem za to rád. Hodně lidí přešlo na stromky umělé, protože se jim nechce stromky vyhazovat a uklízet uschlé jehličí. Znám ale takové, kteří pokud si stromek neukradnou, tak to potom pro ně nejsou ty pravé Vánoce," pousmál se Jan Kalafut.

Autor: Veronika Gigalová