Jako vejce vejci jsou si podobné situace v parkování v Táboře a Ústí nad Labem. Také tam na sídlišti zlikvidovali hokejbalové hřiště a řešili jím nedostatek míst pro parkování. Tábor se ale přesně v tomto místě od Ústí odtrhuje. Starosta Jiří Fišer je přesvědčený, že více než parkování potřebuje Sídliště nad Lužnicí nové hřiště.

Hřiště ve vnitrobloku.Zdroj: Deník/Alena Šatrová„Určitě místo hokejbalového hřiště vznikne sportovní plocha pro veřejnost. Nechceme na sídlišti přijít o relaxační část,“ zdůvodnil starosta, proč neuvažují o využití nabízené plochy pro auta, ačkoli právě parkování na Sídlišti nad Lužnicí řidiči nejvíce kritizují. Této části sídliště v okolí Minské a Vídeňské ulice totiž nepomohla ani nová místa u Lužnice nedaleko areálu Komora.

Také místostarostka pro sport a dopravu Michaela Petrová potvrdila, že o dalším parkovišti ve Vídeňské ulici neuvažovali.

PŘI DEBATĚ. Obyvatelé Sídliště nad Lužnicí se vedení města nejvíce ptali na neutěšený stav chodníků a zajímalo je také řešení nedostatku parkovacích míst.
Bolavým místem je parkování

„Lidé chtějí sportovní plácky, hřiště bude veřejně přístupné. Teď vysloužilé hokejbalové hřiště zrušíme a na jaře rozhodneme, jakými prvky to nové vybavíme,“ uvedla.

Na návrh Táborského deníku připustila, že by názor vedení města mohli nechat ověřit mezi občany anketou.

Ptali jsme se:
Na sídlišti jsme v těchto dnech oslovili 12 lidí. Pět z nich na využití uvolněného prostoru nemělo názor, tři oslovení se klonili k hřišti, čtyři by raději viděli parkoviště.

„Parkovišť je tady dost. Jsem pro zachování hřiště, aby si děti měly dál kde hrát,“ míní Zdeněk Grof.

Michal Kalouš preferuje zase auta. „Hřišť je tady dost, zato zaparkovat po 16. Hodině se tu nedá. Lidé kvůli nedostatku místa staví auta i na chodníky. Nové parkoviště by tu bylo určitě třeba,“ argumentuje.
Radku Šilhaveckou jsme potkali při procházce se dvěma dětmi. Přesto i ona dává hlas parkovišti. „Dětských hřišť je tady po okolí víc než dost. Pokud správně počítám, tak devět. Zato s parkováním je problém. A pokud už by z toho nemělo vzniknout parkoviště, tak bych podpořila třeba lezeckou stěnu nebo venkovní bazén,“ navrhuje.

Na tomto sídlišti se promění ještě další hřiště, a to asfaltové ve vnitrobloku Vídeňské, Minské, Budapešťské a Bukurešťské ulice. Řidiči si tady parkování řeší svépomocí, na noc na něj auta postaví, přes den s nimi odjedou. Město plánuje, že asfalt zruší a plochu osází novou zelení. Ani tento prostor nechce využít pro vznik tolik potřebných míst pro státní aut. Přitom parkování ve vnitroblocích je v centru Nového Města naprosto běžné.