„Mám radost. Nějaká ocenění už za sebou mám, člověk si na ně zvykne, ale zároveň ví, že to není napořád. Takže to bylo milé překvapení, zejména pak kvůli konkurenci, která letos byla silná," raduje se autor, který za sebou nechal dalších sedm tvůrců.

„Jako základ úprav jsem zvolil motocykl ČZ 250 z roku 1938, který upravil ve stylu závodních motocyklů z 30. let. Ke zvolení poněkud neobvyklého názvu mě inspirovaly hned dvě skutečnosti. Jednak fakt, že legendární motocykl ČZ Vatikán skutečně existoval, byl vyroben v bílé barvě se zlacenými doplňky, a dále pak, že část úprav probíhala v období bez úřadující hlavy katolické církve," vysvětluje Tomáš Pitlík, který chtěl tímto počinem symbolicky podpořit zvolení toho nejvhodnějšího kandidáta pro tuto významnou funkci.

Doma je doma

Výtvarník a milovník motocyklů se zúčastňuje výhradně kategorie „tuzemák", tedy české a slovenské skupiny, v níž soutěží všechny druhy a typy motocyklů bez rozdílu počtu válců, objemu motoru a stáří. Ovšem poháněné výhradně motory české výroby. Jjedinou výjimku tvoří stroje slovenské. Rozsah úprav v ní není nijak omezený, jen stroje musí být opět postavené či přestavěné v Čechách.

„Odborná porota hodnotí úroveň technického a designového zpracování motocyklů, které jsou jejich autory vytvořeny jako originály, v jediném exempláři. Zvláště v případě staveb celých strojů, kdy tvůrce použije pouze tovární motor a zbytek motocyklu včetně rámu, kol a příslušenství si vyrobí sám, se jedná o skutečná umělecká díla," popisuje Tomáš Pitlík svou oblíbenou a tradiční skupinu, v níž není žádným nováčkem.

Cenné kovy

Už předloni získal na stejné soutěži stříbro, které umocnilo zlato z mezinárodní soutěže Big Lake Custum v moravských Pasohlávkách. Loni tuzemskou soutěž zpestřil plastikou a v Pasohlávkách byl druhý s předloňským modelem. Už teď se připravuje na další ročník a chystá značné změny. „Chci nedělat přestavbu, ale zkusit postavit celý stroj a hlavně se přihlásit do jiné kategorie. Chtěl bych se zúčastnit skupiny Old school nebo Freestyle. Návrhy a motory už nějaké mám, chybí mi tak jen čas a rozhodnout se. I tentokrát bych rád udělal nějakou plastiku na zpestření," uzavírá bechyňský umělec Tomáš Pitlík.

David Peltán