Jednu stavbu, která s dálnicí přímo souvisí, už řidiči dokonce mohou využívat. Jde o přeložku místní silnice mezi Úsilným a Hůrami. Ta podchází dálnici a dva její nájezdy, takže pár set metrů za Úsilným komunikace jakoby procházela krátkým tunelem.

Dohromady jsou mosty, pod kterými se krátce za sebou projíždí, široké na 50 metrů. Silnici využívají kromě místních hlavně řidiči, kteří si od Lišova zkracují cestu na Borek nebo na Hrdějovice.

Vyhnou se tak Okružní ulici a přeplněné Pražské třídě a ušetří i pár kilometrů. Nová komunikace měří přibližně 750 metrů a většinou nyní vede těsně podél hlavní silnice od Lišova.

Pro obyvatele Úsilného znamenala několikaměsíční uzavírka obvyklé spojnice s Hůrami vedle nucených objížděk i zmenšení tranzitní dopravy. Podle starosty Pavla Kašpárka byl provoz v obci určitě klidnější. A zákazníkům vyšel do značné míry vstříc i autobusový dopravce, který zajistil náhradní přepravu směrem na Libníč.

Úsek dálnice D3 Borek – Úsilné se má otevírat pro zkušební povoz letos v listopadu. Podle Tomáše Neřolda, tiskového mluvčího ministerstva dopravy zatím nebylo rozhodnuto o tom, jestli bude tento úsek dálnice zpoplatněn. „Úseky, které jsou součástí dálniční sítě jsou standardně zpoplatněné, ale zde se jedná o velice krátký úsek, který prozatím nenavazuje na zbylou část dálnice D3,“ uvedl k tomu pro Deník Tomáš Neřold.