Technické služby si zimy dělí na poloviny, takže účetní rok jimi začíná i končí. Loni na ně v Táboře padlo 7,8 milionu korun. Letošní mrazivý leden spotřeboval 1,8 milionu a únor na konečné zúčtování ještě čeká. „Taková zima, jaká byla loni, není nic výjimečného. Mírnější zimy bývají, v průměru nás stojí kolem devíti deseti milionů,“ říká šéf zimní údržby Zdeněk Vrtiška.

Velký rozdíl zaznamenaly technické služby v počtu výjezdů. Zatímco v roce 2010 musely stroje do ulic 131krát, za loňský rok mohou řidiči mluvit o „leháru“. Vyjeli jen sedmatřicetkrát. To přineslo další úspory – na počtu odpracovaných hodin a na naftě.

„Pokud bude zima jako loni, zbude spousta peněz, které odbor dopravy bude moci využít jinde. Z pohledu letošního roku je zatím přijatelná,“ doplnil jednatel technických služeb Zdeněk Novák.

Ve skladech také zůstal zatím nevyužitý posypový materiál. Z nakoupených 555 tun soli zůstalo sto tun a z 1083 tun drti nespotřebovali 300 tun. O to snazší bude také úklid ulic, který již začal.

„Vždycky ráda vidím, když už se ulice zametají. Jednak je ten štěrk hrozný a špatně se v něm chodí, jednak to symbolizuje jaro,“ pochvaluje si Jaroslava Pinkavová z Tábora.

Než přijde řada na blokové čištění, uklízí se ulice a místa, kde auta tolik neparkují. První blokové čištění začne 29. března, poslední 31. května.

Zima 2011 v Táboře:
Zimní údržba: 7,8 milionu
Počet výjezdů TS: 31
Posyp: 455 t soli, 783 t drti