Ochutnat masné výrobky z ruky mistra kuchaře, zajezdit si v koňském kočáře, nahlédnout do stájí, zasoutěžit si v ekologických disciplínách, obdivovat nejmodernější zemědělskou techniku. To vše čeká návštěvníky druhého ročníku Dne zemědělců, který odstartuje v sobotu v 10 hodin na Školním statku v Měšicích.

„Chceme tady prezentovat a zviditelnit zemědělskou prvovýrobu na Táborsku. Pro veřejnost je to jistě zajímavé téma. Loni na první ročník přišlo dva a půl tisíce lidí,“ uvedl Jaroslav Tomšů z pořádající společnosti Agrotom marketing.

Školní statek v Měšicích otevře v průběhu akce své brány dokořán. Návštěvníci budou moci nahlédnout pod pokličku činností Vyšší odborné školy a Střední zemědělské školy v Táboře, která statek provozuje.

„Nedávno se nám na statku narodilo hříbě, už se má čile k světu. Z našeho sadu nabídneme jablka, která jsme si sami vypěstovali,“ láká ředitelka školy Blažena Hořejší.

Hurá do kočáru

Lidé budou moci nahlédnout do stájí, zajezdit si na koni nebo v kočáře. Studenti předvedou i ukázky podzimního aranžování.

„Pro zájemce jsme přichystali různé soutěže. Utkat se mohou například ve znalostech o českém zemědělství nebo v jízdě zručnosti,“ naznačila Hořejší.
Součástí Dne zemědělců bude i malá chovatelská výstava. Tu pro návštěvníky chystá Český svaz chovatelů ZO Tábor a Chotoviny.

„K vidění bude odhadem okolo čtyřiceti zvířat. Vystavovat budeme holuby, králíky a slepice. Některá zvířata budou i k prodeji,“ přiblížil předseda táborské organizace Pavel Voves.

Na své si přijdou i labužníci. Na statku je čeká několik ochutnávek výrobků zpracovatelů zemědělské výroby na Táborsku. Se svými dobrotami se předvede Maso Planá i Madeta. Mistr kuchař ukáže, jaká kouzla se dají s masnými výrobky vyčarovat.

Po celou dobu bude hrát dobrá muzika, chybět nebude ani pravá westernová show nebo ukázky aerobicu či tance. Programem, který potrvá až do sedmnácté hodiny, provede moderátor Karel Drbal.