Agrárníci takto reagovali v den, kdy poslanci projednávali zrušení takzvané zelené nafty, tedy sumu peněz, o jejíž vrácení zemědělci žádají. Částka představuje šedesát procent spotřební daně z nafty, spotřebované při obdělávání polí.

Zemědělci, kteří hodlali vyjet na Písek, se nejdříve shromáždili na všechovském letišti. Deset souprav s traktory doprovázelo policejní auto. „Protest byl oficiálně nahlášený. Jsme rádi, že nám policie vyšla vstříc. Mile mě překvapili reakce řidičů, zejména z kamionů. Pokřikovali na nás a fandili nám. Asi jsou na kolony zvyklí. Na silnici nevznikl ani žádný problém," těší se z průběhu akce soukromník Miroslav Drs.

Zemědělci se už na kruhovém objezdu u Oltyně otočili a zhruba po hodině byli zpátky na letišti. „Nechtěli jsme příliš blokovat dopravu, ale pouze mírným způsobem upozornit na náš problém," vysvětluje Miroslav Drs.

Ze zelené nafty profitují agrárníci ve všech zemích Evropské unie, s výjimkou Slovenska, kde ale parlament projednává její zavedení.
Polský Sejm dokonce diskutuje navýšení podpory o třicet procent.

Zelená nafta je určena k snižování nákladů při obdělávání polí, jenže v zemědělství ovlivňuje jedna položka druhou. „Když chováte skot, potřebujete pro něj i vyrábět krmivo," zdůvodňuje soukromý farmář Miloslav Drhovský.

Vzkaz politikům

Jen pro ilustraci – vratka z nafty u něj odpovídá ročnímu platu jednoho zaměstnance.

Nedávno zemědělci ještě přišli o 2,5 miliardy korun. Vláda jim odmítla poskytnout peníze, kterými by si mohli dorovnat hospodaření z národních zdrojů, tak jak je tomu v jiných zemích Evropské unie. Škrtnutí zelené nafty už považují za totální diskriminaci. „Sníží se konkurenceschopnost českých sedláků. Už teď se k nám dováží vepřové i hovězí maso, ruší se chovy. Dojde k úbytku pracovních míst a domácí trh zahltí dovozci ze zahraničí. Přitom vyrábíme kvalitní potraviny. Jednou z cest je, aby si každý našel svého farmáře. Zatím je jídla dost, ale vláda by si měla uvědomit, že stát se může cokoliv a bude nutné obyvatele lidově řečeno nakrmit. Příkladem je nedávné zemětřesení v Itálii," přidává souvislosti Miloslav Drhovský.

Hesla promlouvala přímo k politikům. Příkladem je slogan: „Bendle, splň svoje sliby!" Slova apelují na ministra zemědělství, který sliboval zemědělcům zachování zelené nafty na sněmu agrární komory a nyní otočil.

„Kalousku, vrahu českého zemědělství" nebo „Sedláci jsou hospodáři, vládo buď taky" nebudí rozhodně pouhý úsměv na rtech.

„Česká republika a Litva jsou jedinými zeměmi Evropské unie, které loni nepožádaly o prodloužení sedmiletého období, jež zabraňuje cizincům v nákupu půdy. Zrušení zákazu je nepochopitelné, neboť čeští zemědělci nejsou tak kapitálově silní, aby mohli přeplácet Holanďany, Rakušany a Němce. Přitom většina z nich kupuje půdu ze spekulativních důvodů. Ministr Kalousek se ohání tím, že zemědělci vykazují zisk. Jeho část je však fiktivní, protože si nemůžeme z daní odepisovat částky za nákup půdy, která je základním výrobním prostředkem. Proto je zemědělství tak specifické," uzavírá Vladislav Hájíček, místopředseda Okresní agrární komory Tábor a předseda Družstva AGRA Březnice.