Když se druhého června komisaři vydali po vesnici, starosta a ostatní zastupitelé jim představili pět místních památek: tři statky v architektonickém stylu selského baroka, kapličku svatého Jana Nepomuckého a hostinec Kovárna.

„Nejvíce se jim ale líbila naše upravená a zelená náves. Máme tu krásné lípy a vrby i nově vysazené stromky," popisovala Veronika Čoudková s tím, že ocenili i místní kompostárnu. Komisaři nakukovali také do zahrad a předzahrádek. Líbilo se jim, jak se obyvatelé o své domky starají.

Při prezentaci v místní hospodě Kovárna se zase dozvěděli vše potřebné o Mažicích a také o spolcích, které v nich fungují a starají se o kulturní život. Jsou to hasiči, myslivci i členové jezdeckého klubu.

„Za zelenou stuhu, kterou nám udělili, jsme moc rádi," dodala Veronika Čoudková, která se významně podílela na programu pro komisi.

Hodnotitelská komise dorazila už v půl osmé ráno, proto na ně čekala snídaně. Po občerstvení se vydali na obchůzku vesnice a dobrovolní hasiči si pro ně dokonce připravili ukázku historické hasičské stříkačky tažené koňmi.

Autor: Veronika Gigalová