Až se Jan Žižka v neděli opět rozloučí s Táborem, bude město připravené zahájit dvě stavební akce: úpravu Školního náměstí, která tak naváže na rekonstrukci náměstí Františka Křižíka, a stavbu protipovodňové zdi v Lužnické ulici.

Obě tyto stavby budou ovlivňovat dopravu v místě prací. V Lužnické ulici bude vozovka zúžená a jezdit se bude jen jednou polovinou. „K tomu ale nedojde letos, s tím se počítá až v dubnu příštího roku. Teď se začne s přípravou stavby," říká šéf městských investic Karel Hotový.
Příprava stavby má v harmonogramu termín 16. září. Firma Eurovia začne kácením dřevin a vybouráním stávajícího zábradlí. V listopadu pak práce přeruší a pokračovat bude na jaře.

„Bydlím proti parčíku, takže pokud bude zeď správně fungovat, je mi milejší než zeleň. Navíc těsně na břehu rostou jen samé nálety a nikdo ho neudržuje," míní obyvatel ulice Libor Šafránek.

Navíc zeď nebude jen hmota betonu, jak se spousty lidí obává. Památkáři jasně stanovili, že musí být z masivního kamene. Žádné imitace, byť to stavbu značně prodraží.
„Je to z důvodu dálkových pohledů. Z druhého břehu při pohledu na Kotnov bude zeď vidět, přičemž tady již vede ochranné pásmo městské památkové rezervace," vysvětluje za památkáře Pavlína Oubramová.

Jan Fišer, vedoucí odboru životního prostředí, připouští, že se s požadavkem památkářů museli vyrovnat, přestože přírodní kámen oproti slabému kamennému obkladu zeď prodraží. Už jen tím, že musí být podstatně silnější, aby kámen unesla.
Vysoká bude maximálně 1,1 metru nad terén. „Bude zhruba do výšky současného zábradlí," ujišťuje Jan Fišer.

V této chvíli je jasné, že ochranný pás proti stoleté vodě povede touto ulicí, od restaurace Brusírna k čelkovickému mostu. Zastupitelé si ale po radnici vyžádali i výpočty, které by naznačily, jak se voda při povodni zachová na druhé straně: za mostem ke sjezdu k hotelu. Studii zpracovávají na ČVUT. Na základě výsledku pak zastupitelé rozhodnou, zda se investuje do další zdi, která by příčně přetnula Nábřežní ulici. Podle Jana Fišera by se mobilní hrazení nasouvalo na zídku jen 20 cm vysokou. Rozliv tady není dramatický.