"Zbytečná smrt medvěda Balúa v bojnické zoo nás velmi mrzí. Za rozhodnutí vedení bojnické zoo však nemůžeme nést žádnou zodpovědnost. Medvědí samec, stejně jako medvědí samice Nela, nepatřil ZOO Tábor, ze Slovenska jsme ho měli pouze zapůjčeného," vzkazuje ze zahraničí majitel táborské zahrady Evžen Korec.

Do Bojnic oba medvědy vrátili letos v červnu na základě tak zvané deponační smlouvy. V Táboře přesto dál zůstávají čtyři medvědi.

"Po předchozím majiteli táborské zoo jsme bohužel zdědili poddimenzovaný výběh pro medvědy, kde žilo šest zvířat, přestože uzavíratelné kotce byly pouze čtyři. To výrazně omezovalo možnost údržby výběhu a znemožňovalo ošetření zvířat v případě zdravotních problémů," vysvětluje Evžen Korec.

V Táboře šelmy žily čtyři roky a za tu dobu se staly miláčky návštěvníků i ošetřovatelů.  "Žádnou agresivitu či pokusy o útěk jsme u nich nikdy nepozorovali. O to víc nás unáhlené zabití šestiletého Balúa překvapilo," tvrdí Evžen Korec.  Bojnická zoo tvrdí, že projevoval známky agresivity. Zahrada Balúa zastřelila, když předchozí den utekl ze svého výběhu. Naštěstí do kontaktu s lidmi nepřišel. Zpět jej dostali po uspání veterinářem, druhý den se ale rozhodli zvíře usmrtit, aby útěk neopakoval.  Zprávu nám potvrdila mluvčí zahrady Andrea Klasová s odkazem na jejich tiskové vyjádření:

"Medvěd hnědý, kterému se podařilo utéct v rámci areálu zahrady, dosud žil v Zoo Tábor, nikoli ve volné přírodě. Díky předešlému výběhu (v Táboře) se naučil šplhat po větvích stronů, čehož využil při útěku. Zoo Bojnice velmi lituje toho, co se stalo a začala hned pracovat na dalších preventivních opatřeních, aby předešla podobným situacím," píše se ve vyjádření.    

Argumentovat tím, že medvěd leze po stromech, není zrovna šťastné. "Lezení po stromech má medvěd ve svém genegickém kódu, je to součást jeho prostorového pohybu. Navíc tento byl původně z volné přírody, takže to uměl," potvrdil zoolog táborské zahrady Ondřej Kott s tím, že v současné době už zahrada žádné šelmy vracet nebude. Po bývalém majiteli vrácením Balúa a Nely dala počty a druhy zvířat plně do souladu s uspořádním a možnostmi areálu na Větrovech. Zároveň zve na sobotní tygří den.