Zbavte se nepotřebné autolékárničky a pomozte zdravotnickému zařízení v Keni. Dobrý skutek může udělat každý, kdo ji do konce měsíce odnesete do některého sběrného místa v Táboře.

Vybrané lékárničky, které byste už měli mít od prvního ledna vyměněné za předepsaný typ, půjdou na podporu zdravotnického zařízení v keňském Itibo.
„Zdravotnický materiál, který obdržíme, bude sloužit pro naši práci při ošetřování zraněných a nemocných. Jen pro představu: na převaz jednoho těžce popáleného dítěte, kterých je nejvíce, spotřebujeme až 50 kusů sterilních mulových čtverců a okolo deseti kusů obvazů. Pro dospělého je to až třikrát víc,“ vysvětlil Aleš Bárta, projektový manažer z humanitární organizace ADRA, která akci organizuje.

Ne celý obsah lékárničky však lze do Keni odvést. ADRA vybíráme pouze chirurgické rukavice a neotevřený obvazový materiál, jakým jsou obinadla, fáče, gázové čtverce, náplasti a trojcípé šátky. Zbývající obsah jako léky, dezinfekce, nůžky, obaly, roušky a zaškrcovadla mají lidé sami vhodným způsobem zlikvidovat.

„Jsme přesvědčeni, že touto iniciativou zabráníme zbytečnému plýtvání a zároveň ušetříme peníze pro náš projekt. Kontejner zdravotnického materiálu pro nemocnici v Itibo pro nás zdarma do Keni převeze společnost Lagermax. Celková úspora za nákup a převoz materiálu pro projekt v Itibo je odhadem neuvěřitelných 400 000 korun. Sbírat lékárničky má tedy smysl,“ dodává Bárta. Veškerý roztříděný materiál bude po skončení sbírky, v únoru až březnu, svezen do skladu v Praze a následně připraven pro přepravu do Keni.

Ve vesnici Itibo se nachází jediné zdravotnické zařízení v oblasti Nyamira v Keni. Slouží pro zhruba 200 tisíc lidí ze širokého okolí.

Středisko bylo ve velmi zchátralém stavu, bez zajištění léky, zdravotnickými nástroji, přístroji a materiálem. Tvořilo jej několik zchátralých budov, které sloužily jako velmi nevyhovující ošetřovny, dále ubytovna pro personál a rozestavěná, nedokončená budova zamýšlená jako porodnice.
Na pozemek byl naštěstí přiveden elektrický proud, voda byla používána dešťová, nachytaná ze střech do nádrží. ADRA středisko rekonstruuje a zásobuje ho zdravotnickým materiálem. Nejčastěji se medici potýkají s léčbou malárie, AIDS a u dětí bronchitidy a zápalů plic. Často řeší i případy popálení.

Kam donést lékárny
Knihovny:

Městská knihovna Tábor,
Jiráskova 1775
pobočka knihovny Pražské sídl.
v Základní škole Zborovská
pobočka knihovny sídl. Nad Lužnicí, Vídeňská 2931
Školy:
ZŠ Zborovská
ZŠ Husova
Jiné:
Prodejna Takko Fashion u Kauflandu i v nákupní zóně Stop shop
Informační centrum Tábor.

David Peltán