Je třeba si přiznat, že bagrování doposud přineslo více škody než užitku a připustit variantu zastavení projektu. Píše ve svém prohlášení zastupitelka ze sdružení Jinak! Michaela Petrová.

Důvod vidí v tom, že výpust je téměř hotová, povodně již dvakrát bahno smetly do potoka a z horních nevyčištěných toků přinesly nové, dělicí val již není nutný.

„Domnívám se, že vedení města a zhotovitel by měli jednat na ministerstvu o možnosti zastavení projektu se zachováním poměrné částky dotace," upřesňuje.

Starosta města Jiří Fišer však tuto variantu jako průchozí nevidí. „Museli bychom zaplatit těch 400 milionů, jiná možnost není. Jordán se musí dodělat podle projektu," řekl včera v návaznosti na pět let starý dotační titul, kdy ke stavbě výpusti musela radnice přidat i bagrování.
Jak starosta včera dodal, stavba se musí nyní, kdy přeje počasí, zrychlit a dostat nádrž pod kontrolu. K tomu slouží i plovoucí bagr, který již týden bahno těží.

Michala Petrová jeho použití komentuje tak, že se město dostalo „k levnější technologii za vyšší cenu." Neboli, že použitím plovoucího bagru může firma ušetřit.

„Tak to není, plovoucí bagr má hodinovou sazbu dvakrát vyšší než normální. Nesmí se zaměňovat se sacím. Použití stroje nebude mít dopad na konečnou cenu, prodražuje se pouze nám. Jediný dopad na cenu díla bude mít oprava povodní poničené hráze," ujišťuje manažer z firmy Daich Josef Kubík. Oprava za 15 – 20 milionů půjde za městem.

AKTUÁLNĚ OD JORDÁNU

K 31. 5. bylo vytěženo 88 420 m3 bahna. Na skládky uloženo 59 588 m3. Odvoz sedimentu je pozastaven. Jordán i Košín jsou prázdné, Malý Jordán stále přetéká přes přeliv.