Jitka Luňáčková z Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje v Českých Budějovicích uvedla, že v kraji marodilo v osmém kalendářním týdnu 2160 osob v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. „Mírný pokles jsme zaznamenali ve všech věkových skupinách kromě seniorů, kde naopak došlo k vzestupu počtu onemocnění o necelých šest procent,“ komentovala aktuální situaci. Dodala, že od začátku epidemie bylo hlášeno 24 závažných průběhů onemocnění, ve třinácti případech došlo k úmrtí následkem komplikací způsobených chřipkou.

Krušné časy zažili kvůli chřipce v Základní a Mateřské škole v Hosíně.

Zákazy návštěv:
Českobudějovicko
Nemocnice, DpS Hvízdal, Horní Stropnice, Máj, Chvalkov, MaM Rodinka, DD Hluboká nad Vltavou
ČeskokrumlovskoNemocnice
JindřichohradeckoNemocnice Jindřichův Hradec a Dačice
Písecko Diakonie ČCE – středisko Blanka v Písku, Domov RAKOVICE – domov se zvláštním režimem
StrakonickoNemocnice Strakonice a Volyně, Centrum sociální pomoci Vodňany – domov pro seniory, Psychiatrická léčebna Lnáře
PrachatickoNemocnice
TáborskoNemocnice Tábor, Seniorský dům Soběslav

Jak uvedla Katarína Hájková, zástupkyně ředitele, vyhlásit tu chtěli dokonce chřipkové prázdniny. „Krizi jsme měli třetí lednový týden. To chybělo přes 50 procent žáků,“ řekla více zástupkyně ředitele a vedoucí učitelka mateřské školy a pokračovala: „Teď už je situace lepší, nemocné v pátek byly čtyři děti ze základní školy a tři předškoláci,“ uvedla s tím, že předcházet chřipkám se snaží podáváním ovoce. „My jsme se zapojili do projektu Ovoce do škol. A při přípravě svačin se vždycky snažíme, aby děti dostávaly ovoce a zeleninu,“ dodala.

Do boje proti chřipce se pustili také v Dopravním podniku města České Budějovice. Viktor Lavička, tiskový mluvčí, uvedl, že všem zaměstnancům tady vydávají pravidelně vitaminové balíčky. „V současné době je na pozici řidiče dlouhodobě nemocných deset zaměstnanců, krátkodobě je ve stavu nemocných čtrnáct lidí. Nedá se tak říct, že by se chřipka v provozu MHD nějak výrazně projevila.“

Raději dřív, než vůbec chřipková epidemie vypukla, uzavřeli pro návštěvy českobudějovickou nemocnici.
Mluvčí nemocnice Iva Nováková dodala, že vždy na podzim tady svým zaměstnancům poskytují očkování proti chřipce zdarma. „I díky těmto opatřením nemocnost zaměstnanců nemocnice nevybočuje z běžných mezí zimního období,“ dodala s tím, že nemocnost nebyla letos vyšší než v předchozích letech.