„Cestou Centrálního řídícího týmu COVID-19 (poradní orgán vlády ČR k zajištění řízení a koordinace opatření souvisejících s epidemií koronaviru, pozn. red.) jsem už v pátek požádala o pomoc se zdravotnickými pracovníky a odborníky Armády ČR, o víkendu jsem posílala oficiální žádost,“ vysvětlila Zuzana Roithová. „Jsem s nimi ve spojení, momentálně se řeší uvolnění počtu lidí, které jsem nahlásila, pro nově zřizovanou kapacitu jednoho oddělení pro žloutenky v Nemocnici Český Krumlov. Jedno oddělení už tam je, na úkor dalších pacientů.“ K tomu krumlovská nemocnice získala také dva lidi od Hasičského záchranného sboru.

Péče se omezuje kvůli lůžkům na JIP a ARO

„K pondělí 14. hodině bylo v kraji 122 zdravotníků, kteří chyběli z různých důvodů, ať jde o onemocnění covidem nebo třeba těhotenství,“ přidala přesná dala šéfka Jihočeských nemocnic. „To není tak strašné číslo v porovnání s počtem zaměstnanců.“ Celkem jich je zhruba sedm tisíc, jen českobudějovická nemocnice zaměstnává kolem tři tisíc lidí.

Hasiči do českokrumlovské nemocnice přivezli 27 lůžek pro pacienty se žloutenkou.
VIDEO: Akce Kulový blesk. Krumlovská nemocnice pečuje o pacienty se žloutenkou

„Jak mě informovali ředitelé, omezení péče s tím nesouvisí. Ta je omezována, pokud jde o plánované chirurgické operace, kvůli kapacitě na jednotkách intenzivní péče, respektive anesteziologicko-resuscitačních odděleních. Potřebujeme tam mít uvolněnou kapacitu pro nejtěžší covidové pacienty a už tam nemůžeme mít všechny pacienty, kteří by tam po plánovaných operacích byli umístěni.“

Nemocnice České Budějovice. Ilustrační foto
Kraj otevře školy pro děti pracovníků krizové infrastruktury, hledá volné budovy

Volné ruce ale nemocnice získávají i tím, že se omezují plánované výkony. „Tím také ušetříme personál, který se bude starat o další pacienty s covidem,“ vysvětluje Zuzana Roithová. „Žádná kritická situace, pokud jde o personál, tedy není.“

Studenty poskytnou i vysoké školy

Zuzana Roithová už jednala i s děkankou Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity Ivanou Chloubovou. „Jednala s ní i paní hejtmanka a zřejmě bude určitým způsobem upraven sylabus ZSF tak, aby nám mohli pomoct v rámci praxí v jednotlivých nemocnicích, protože každá ruka je dobrá,“ dodává.

„K tomu se právě řeší i příkaz práce mediků, budeme čekat na nahlášení počtu těch, kteří by mohli být přiděleni k nám do Jihočeského kraje,“ uzavírá předsedkyně představenstva Jihočeských nemocnic, a. s.