Mezi památky, které marně hledají nového majitele, patří i zámek v Načeradci na pomezí Táborska a Benešovska. Patrový objekt s jednoduchou fasádou a přilehlý anglický park jsou nemovitou kulturní památkou a nacházejí se v centru obce. Na park navazuje ovocný sad a bývalá zelinářská zahrada a zahradnictví s dochovanými skleníky a domkem pro personál.

Ilustrační foto tůně.
Chtějí zadržet vodu v krajině

Zámek dal postavit v roce 1734 František Josef ze Starhembergu. Do konce 70. let minulého století sloužil areál jako dětský domov, poté zde byla internátní škola a později výchovný ústav. Od roku 2015 je prázdný.

Tři protagonisté spolu připravili obě schránky a umístili je na věž kostela Nanebevzetí panny Marie v Budislavi.
Do tubusu farář ukryl vzkaz, měnu i denní tisk

„Přestože není zámek využívaný od roku 2015, je stále v poměrně dobrém stavu. V roce 1987 se dočkal rekonstrukce střechy, vnitřních prostor, rozvodů inženýrských sítí, fasády. V roce 2000 pak byla rekonstruována kotelna, topení a vzduchotechnika,“ sdělil mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Radek Ležatka.

Kostel Povýšení sv. Kříže ve Veselí nad Lužnicí se opravoval dva roky, rekonstrukce se nachýlila konci.
Symbol se vrátil na veselskou věž

Ve středu půjde do dražby už podesáté. Minulý týden na veřejnou prohlídku dorazili dva zájemci. „Zastupuji skupinu investorů, kteří zvažují nákup zámku za účelem zřízení kulturně-vzdělávacího centra či domu pro seniory,“ sdělila jedna z návštěvnic. Radek Ležatka z ÚZSVM věří, že ve středu by se zámek mohl konečně vydražit. „Ten pokles ceny je už přece jen dost výrazný,“ uzavřel.