Z historie školství:
• První základní školy zřizovala církev již v průběhu 11. století.
• Všeobecnou vzdělávací povinnost českých zemích ustanovila Marie Terezie od roku 1774. Do školy se tehdy chodilo od 6 do 12 let, výjimkou bylo letní období, kdy děti na vesnici pomáhaly při polních pracích, a proto se nemusely školní docházky zúčastňovat.
• Na základě Hausnerova zákona byla roku 1869 v Rakousku, a tím i v Čechách, stanovena povinná školní docházka. Byla prodloužena na 8 let.
• Roku 1922 malým školským zákonem byl u nás převzat systém národní školy z Rakouska, pouze doplněný o nové předměty jako ruční práce pro chlapce, domácí nauka pro dívky, povinný tělocvik a občanskou nauku.
• V roce 1990 byla povinná desetiletá docházka zkrácena na 9 let a postupně byla na základních školách zavedena zpět devátá třída, nejprve nepovinná, od roku 1996 pak povinná.
• V minulém školním roce docházelo do základních škol více než 830 tisíc školáků.

Petra Janičová z Plané nad Lužnicí musí vyndat z rodinného rozpočtu na pomůcky tisíc korun: „Syn teď půjde do druhé třídy. Začátek školního roku mě vyjde na tisícovku," říká osmadvacetiletá maminka s tím, že během roku musí věci dokupovat, a tak se částka navýší ještě o pět set korun. „Výhodou ale je, že už nemusím shánět novou brašnu nebo penál. Ty mu snad vydrží," doplnila.

Dvojnásobná cena

Rodiče, kteří posílají dítě do první třídy, vyjde nákup nových pomůcek mnohdy i na dvojnásobek. Výčet ze seznamu, co musí svému potomkovi pořídit, není vůbec krátký. „Rodiče chodí nakupovat věci spíše po etapách. Základní potřeby je stojí zhruba od patnácti set do dvou tisíc korun," říká vedoucí papírnictví na ulici 9. května v Táboře Irena Brázdová.

Největší investicí je právě školní aktovka. Lze ji sehnat od pěti set korun výš. „V dnešní době se rodiče spíše koukají na cenu, než na kvalitu. Ale takové velké rozdíly mezi aktovkami už teď nejsou. Vyztužená záda má už každá z nich," říká prodavačka Andrea Parotová z papírnictví Koh-i-noor.

V loňském roce byla velkým hitem kolekce Hello Kitty, letos už ale děti nadšení z této bílé kočky zřejmě opouští. „Teď jsou hitem pro holky koťátka a štěňátka. Ani princezny už moc nefrčí," říká Eva Musilová z papírnictví Heva v OD Dvořák.

Zato kluci mají v oblibě stále motorky, dinosaury a fotbal. Ale najdou se i tací, kteří se chtějí něčím odlišit a mají doma aktovku s hasiči, policií nebo i s traktorem. „Je vidět, že si děti vybírají školní pomůcky asi hlavně podle toho, na jaké pohádky se doma dívají," ještě dodává.

Myslí na leváky

Výrobci pomůcek pro školáky se v posledních letech více zaměřili i na leváky. V papírnictví lze pro ně koupit speciální pastelky, tužky nebo nůžky. Přibyla i ořezávátka.

Do povědomí rodičů se dostává také odlehčená plastelína, která je vhodná hlavně pro menší školáky. „Není tak těžká a je snadněji tvarovatelná. Ale zase místo toho nedrží tolik tvar jako ta obyčejná," sdělila Eva Musilová.

Autor: Lucie Vobořilová