VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zákazník by měl být trpělivý a na jídlo si vyhradit dost času

Táborsko - Nejčastější stížností je dlouhá čekací doba na jídlo. Především teď v létě pracují číšníci i kuchaři pod tlakem

10.8.2016 4
SDÍLEJ:

Na dobrý steak se vyplatí počkat.Foto: Deník

To zklamání zná každý, kdo někdy vstoupil do restaurace s vidinou rychle se najíst a rychle běžet dál. Předrevolučních 20 minut je už jen nostalgickou vzpomínkou. Dnes byste si měli na jídlo dopřát času podstatně víc. Provozovatel gastro části táborského hotelu Nautilus, kuchař a člen národního týmu kuchařů a cukrářů Martin Svatek mluví minimálně o 45 minutách.

DLOUHÉ ČEKÁNÍ NA JÍDLO A NA ÚČET (31% stížností)
Může za to špatná komunikace mezi personálem i pomalá obsluha.

NEOCHOTNÝ PERSONÁL (22% stížností)
Personál nepřinese příbor či slánku, nemá zájem odklidit talíře po předešlých zákaznících nebo nepřiměřeně reaguje na požadavky zákazníků.

NECHUTNÉ A ŠPATNĚ PŘIPRAVENÉ JÍDLO (18% stížností)

NEDOSTATEČNÁ NABÍDKA (14% stížností)
Provozovatelé restaurací zákazníkům výhodné menu garantují na několik hodin, někdy se až při objednávce dozvědí, že jim už mnoho jídel na výběr nezbývá.

ZAPOMENUTÉ OBJEDNÁVKY JÍDEL (9% stížností)
Zákazník si tak musí objednávat znovu nebo rozzlobený z restaurace odejde.

VYCHLADLÉ JÍDLO (6% stížností)

„Ve špičkách by si měli tři čtvrtě hodiny rezervovat na menu, ale na jídla na objednávku alespoň dvě hodiny," doporučuje hostům.
Jak dále říká, snaha o spokojenost by měla vládnout na obou stranách: jak v kuchyni a na placu, tak na straně strávníka. Pokud tak říkajíc nebude soudný, oběd si už nevychutná a ještě restauraci opustí naštvaný.

„I zákazníci musí být rozumní a třeba se i trošku rychleji rozhodnout, co si dají. A když zrovna chvátají, tak tu nespokojenost přenesou na někoho jiného. Ale ten kuchař potřebuje na přípravu určitý čas. U nás je to stejné jako u doktora, tam taky musíme počkat," přirovnává Martin Svatek.

Neochotný personál. To je slabost mnoha gastro provozů. Vyučených lidí z oboru, kteří chtějí do praxe, je na trhu pomálu. Číšnická slepota je proslulou chorobou, na niž jsou náchylní především mladí. Přitom číšník je spojkou mezi hostem a zbytkem personálu. Spokojenost klientů má ve svých rukou. Nestačí jen chutný oběd.

„Musí umět pozdravit, nedělá, že nevidí, když někdo přijde. Nebo by měl mít přehled o jídle, znát, co v něm je. Číšník je první vizitka," potvrdil Martin Svatek nezaměnitelnou úlohu obsluhujícího personálu.

V kuchyních teď podle něj vládne ovoce a houby, u nich také koňská líčka. Jídlo má být srozumitelné, abyste si hned z názvu představili, co vložíte do pusy. „Rádoby exotická jídla už lidé nechtějí, na ta si dojedou do zahraničí. Oni chtějí, aby knedlík byl knedlíkem a rýže rýží. Jídlo musí být identifikovatelné, tedy že si v lístku přečtou, že máme kachnu na houbách. Není dobré z hostů dělat hlupáky nesrozumitelnými názvy," přibližuje trend. Určité tajemno v názvu jídla nicméně připouští, pak ale musí správně fungovat číšník a hostovi vysvětlit, co se pod názvem skrývá.

Nechutné jídlo. Tak této výtce se Martin Svatek dost brání a v praxi reklamaci tohoto druhu nepřijímá. Každý se tak sytí na vlastní riziko, za zmlsaný jazýček odpovědnost nenesou. „Pokud uvařím ve stoprocentní kvalitě a stojím si za ní, tak není můj problém, že hostovi nechutná. Takové reklamace neberu ani na víno. Musí k tomu být jasný důvod, třeba že je jídlo připálené," dodává kuchař.

Autor: Alena Šatrová

10.8.2016 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:

SERVIS

Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Účetní 20 000 Kč Účetní všeobecní účetní. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: zpracování mezd a vedení podvojného účetnictví, PP na dobu určitou s možností prodloužení na dobu neurčitou, kontakt e-mailem nebo tel.. Pracoviště: Zvs nemyšl, spol. s r.o., 391 43 Mladá Vožice. Informace: Vladimír Kropáček, +420 602 128 699. Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 100 Kč Zedníci, kamnáři, dlaždiči a montéři suchých staveb samostatný sádrokartonář + stavební dělník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč, mzda max. 150 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: pracovní doba od 7:00 do 15:30, výjimečně práce také v sobotu, manuální zručnost, spolehlivost, vzdělání - vyučen, montáž suchých staveb (SDK), stavební činnost v regionu Tábor a Jižní Čechy. , Kontakt: telefonicky, emailem.. Pracoviště: Pavel bönisch - provoz, 392 01 Soběslav. Informace: Pavel Bönisch, +420 602 311 393. Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 16 000 Kč Číšníci a servírky číšník/servírka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: obsluha a inkasování hostů, práce s EET, vykazování, invetarizace a naskladňování zboží, obsluha bowlingu, vedení ubytovací evidence., Požadujeme: trestní a exekuční bezúhonost, ochotu, vstřícnost a profesionální jednání, , Nabízíme: Práci v příjemném kolektivu, stravování, flexibilitu při turnusových službách, po dohodě možnost ubytování.. Pracoviště: Tělovýchovná jednota sokol chýnov - restaurace bowling, Nádražní, č.p. 316, 391 55 Chýnov. Informace: Dana Pecháčková, +420 776 490 083. Výroba - Výroba Strojírenští kovodělníci 14 000 Kč Strojírenští kovodělníci Strojírenský dělník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Montážní práce., Obrábění malých dílců. , Vhodné pro ženy. , Zaměstnanecké výhody: Příspěvek na stravování, týden dovolené navíc, příspěvek na penzijní připojištění, odměna za pracovní věrnost firmě , , Kontakt: telefonicky, emailem.. Pracoviště: Motor jikov strojírenská a.s.- soběslav, Zátkova, č.p. 495, 392 01 Soběslav. Informace: Olga Martinů, +420 724 728 887.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Světový pohár v cyklokrosu hostí Komora

Ilustrační foto

Střelnice chystá festival hraček

Svolali demonstraci za demisi premiéra

Tábor – V sobotu od 17 hodin se na Žižkově náměstí v Táboře koná demonstrace za odstoupení trestně stíhaného premiéra.

OBRAZEM: Pochod proti diabetu prošel Táborem

Tábor - Ve čtvrtek odpoledne se v Táboře konal Pochod proti diabetu. Organizoval ho táborský spolek diabetiků a zúčastnilo se jej několik desítek lidí, včetně žákyň zdravotní školy.

Špejchar představí komiks Babráci

Želeč – Pestrý kulturní koktejl naservíruje Obrazárna Špejchar v Želči v sobotu od 17 hodin.

Bez vozíku nemůže žít, nahrazuje mu nohy

A přesto žiji. Přinášíme vám životní příběh mladého muže, který bojuje s nevyléčitelnou chorobou.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT