VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zákazník by měl být trpělivý a na jídlo si vyhradit dost času

Táborsko - Nejčastější stížností je dlouhá čekací doba na jídlo. Především teď v létě pracují číšníci i kuchaři pod tlakem

10.8.2016 4
SDÍLEJ:

Na dobrý steak se vyplatí počkat.Foto: Deník

To zklamání zná každý, kdo někdy vstoupil do restaurace s vidinou rychle se najíst a rychle běžet dál. Předrevolučních 20 minut je už jen nostalgickou vzpomínkou. Dnes byste si měli na jídlo dopřát času podstatně víc. Provozovatel gastro části táborského hotelu Nautilus, kuchař a člen národního týmu kuchařů a cukrářů Martin Svatek mluví minimálně o 45 minutách.

DLOUHÉ ČEKÁNÍ NA JÍDLO A NA ÚČET (31% stížností)
Může za to špatná komunikace mezi personálem i pomalá obsluha.

NEOCHOTNÝ PERSONÁL (22% stížností)
Personál nepřinese příbor či slánku, nemá zájem odklidit talíře po předešlých zákaznících nebo nepřiměřeně reaguje na požadavky zákazníků.

NECHUTNÉ A ŠPATNĚ PŘIPRAVENÉ JÍDLO (18% stížností)

NEDOSTATEČNÁ NABÍDKA (14% stížností)
Provozovatelé restaurací zákazníkům výhodné menu garantují na několik hodin, někdy se až při objednávce dozvědí, že jim už mnoho jídel na výběr nezbývá.

ZAPOMENUTÉ OBJEDNÁVKY JÍDEL (9% stížností)
Zákazník si tak musí objednávat znovu nebo rozzlobený z restaurace odejde.

VYCHLADLÉ JÍDLO (6% stížností)

„Ve špičkách by si měli tři čtvrtě hodiny rezervovat na menu, ale na jídla na objednávku alespoň dvě hodiny," doporučuje hostům.
Jak dále říká, snaha o spokojenost by měla vládnout na obou stranách: jak v kuchyni a na placu, tak na straně strávníka. Pokud tak říkajíc nebude soudný, oběd si už nevychutná a ještě restauraci opustí naštvaný.

„I zákazníci musí být rozumní a třeba se i trošku rychleji rozhodnout, co si dají. A když zrovna chvátají, tak tu nespokojenost přenesou na někoho jiného. Ale ten kuchař potřebuje na přípravu určitý čas. U nás je to stejné jako u doktora, tam taky musíme počkat," přirovnává Martin Svatek.

Neochotný personál. To je slabost mnoha gastro provozů. Vyučených lidí z oboru, kteří chtějí do praxe, je na trhu pomálu. Číšnická slepota je proslulou chorobou, na niž jsou náchylní především mladí. Přitom číšník je spojkou mezi hostem a zbytkem personálu. Spokojenost klientů má ve svých rukou. Nestačí jen chutný oběd.

„Musí umět pozdravit, nedělá, že nevidí, když někdo přijde. Nebo by měl mít přehled o jídle, znát, co v něm je. Číšník je první vizitka," potvrdil Martin Svatek nezaměnitelnou úlohu obsluhujícího personálu.

V kuchyních teď podle něj vládne ovoce a houby, u nich také koňská líčka. Jídlo má být srozumitelné, abyste si hned z názvu představili, co vložíte do pusy. „Rádoby exotická jídla už lidé nechtějí, na ta si dojedou do zahraničí. Oni chtějí, aby knedlík byl knedlíkem a rýže rýží. Jídlo musí být identifikovatelné, tedy že si v lístku přečtou, že máme kachnu na houbách. Není dobré z hostů dělat hlupáky nesrozumitelnými názvy," přibližuje trend. Určité tajemno v názvu jídla nicméně připouští, pak ale musí správně fungovat číšník a hostovi vysvětlit, co se pod názvem skrývá.

Nechutné jídlo. Tak této výtce se Martin Svatek dost brání a v praxi reklamaci tohoto druhu nepřijímá. Každý se tak sytí na vlastní riziko, za zmlsaný jazýček odpovědnost nenesou. „Pokud uvařím ve stoprocentní kvalitě a stojím si za ní, tak není můj problém, že hostovi nechutná. Takové reklamace neberu ani na víno. Musí k tomu být jasný důvod, třeba že je jídlo připálené," dodává kuchař.

Autor: Alena Šatrová

10.8.2016 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:

SERVIS

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 6 100 Kč

Ostatní uklízeči a pomocníci Uklízečka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 6100 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Zájemci se mohou hlásit na tel. 778 727 709, popř. na email: fakturace@ceskehouby.cz a domluvit si osobní schůzku., Požadujeme pečlivost, spolehlivost, pracovitost, nástup možný ihned., Práce na polovišní úvazek - 4 hod./denně., Zaměstnancké výhody: příspěvek na stravné., Kontakt: emailem, telefonicky.. Pracoviště: České houby a.s., Nová, č.p. 538, 392 01 Soběslav. Informace: Helena Staňková, +420 778 727 709.

Výroba - Výroba Montážní dělník 16 000 Kč

Montážní dělníci výrobků z pryže a plastů obsluhovatel lisu - dělník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Obsluha lisu na lisování výrobního odpadu ve výrobě pro automobilový průmysl, skládání palet do boxů, 12 hod směny v nepřetržitém provozu. Požadujeme samostatnost, zodpovědnost a spolehlivost. Nástupní mzda je od 15000 Kč/měsíc, mzda po zapracování a započítání bonusů až 20000 Kč/měsíčně. Nástup je možný po dohodě ihned. Zájemci se mohou přihlásit zasláním svého životopisu s uvedením pozice na e-mail: personalnitabor@greiner-perfoam.com. Bližší informace poskytneme na personálním oddělení., Perspektivní zaměstnání, možnost stravování/stravenky, čtvrtletní odměny, 13. a 14. plat, odměna za výsledek hospodaření podniku, příspěvek na penzijní připojištění, 5 týdnů dovolené, a jiné.. Pracoviště: Greiner perfoam s.r.o.tábor, Vožická, č.p. 601, 390 02 Tábor 2. Informace: Hana Jirsová, +420 381 406 734,727 916 866.

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 13 000 Kč

Pomocní pracovníci v živočišné výrobě Operátor/ka v zemědělství. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Do provozu v Ústrašicích přijmeme pracovníka jako pomocnou sílu v zemědělství. Jedná se o pomocné práce při údržbě a provozu areálu, výpomoc při opravářských pracích a řízení dopravních prostředků., Požadujeme kladný vztah ke zvířatům, trestní bezúhonnost, manuální zručnost, pečlivost a časovou flexibilitu. Vyučení v oboru výhodou., 25 dní dovolené, 3 dny sick days, závoz obědů, příspěvek na kulturní akce, masáže, obědy, naturální mzda, penzijní připojištění., Kontakt: mailem, tel. 7:00 - 16:00. Pracoviště: Mezinárodní testování drůbeže, státní podnik, 390 02 Tábor 2. Informace: Eva Hrůšová, +420 724 544 791.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Lakýrník 24 000 Kč

Lakýrníci a natěrači (kromě stavebních) Lakýrník. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Praxe vítána - zkušenost s lakováním, manuální zručnost, flexibilita, výhodou průkazy - jeřábnicko-vazačský a na vysokozdvižný vozík., Zaměstnanecké výhody: příspěvek na dopravu, stravenky nebo gastroturky, 5 týdnů dovolené, pracovní oblečení, firemní akce., Kontakt: telefonicky (7-15:30 hod), osobně (Táborská 335, Malšice, čas domluvit telefonicky). Pracoviště: Briklis spol s r.o., Táborská, č.p. 335, 391 75 Malšice. Informace: Daniel Sabiniok, +420 777 750 321,381 278 371.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Už počtvrté pořádaly Andrea Blažková a Eva Švecová chovatelskou výstavu morčat v areálu restaurace Hilton.

OBRAZEM: Stovka morčat se v sobotu usadila v restauraci Hilton

Jan Kopecký na českobudějovickém Výstavišti.
20

46. ročník Rallye Český Krumlov ovládl suverénně největší favorit Jan Kopecký

OBRAZEM: Sobota v Purkarci patřila vorařům

Purkarec - Ukázky práce vorařů, prohlídka muzea nebo dětská tvořivá dílna.

Na jihu Čech bude od září waldorfské lyceum

Písek, Č. Budějovice - Jako první v tehdejším Československu zahájila výuku s prvky waldorfské pedagogiky v roce 1990 Základní škola Svobodná, jejímž zřizovatelem je město Písek. Krátce na to se otevřela jako osmá v republice Základní škola waldorfská v Českých Budějovicích.

OBRAZEM: Děti běžely orientační závod v Plánských pískovnách

Planá nad Lužnicí - Dětská liga Táborska tuto sobotu pořádala již třetí ročník orientačního závodu v lese kolem Plánských pískoven.

OBRAZEM: Sezona na Lipně byla zahájena

Lipno nad Vlavou /FOTOGALERIE/ - Adrenalinová lanovka, nafukovací atrakce nebo celodenní workshopy pro děti.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT