VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zákazník by měl být trpělivý a na jídlo si vyhradit dost času

Táborsko - Nejčastější stížností je dlouhá čekací doba na jídlo. Především teď v létě pracují číšníci i kuchaři pod tlakem

10.8.2016 4
SDÍLEJ:

Na dobrý steak se vyplatí počkat.Foto: Deník

To zklamání zná každý, kdo někdy vstoupil do restaurace s vidinou rychle se najíst a rychle běžet dál. Předrevolučních 20 minut je už jen nostalgickou vzpomínkou. Dnes byste si měli na jídlo dopřát času podstatně víc. Provozovatel gastro části táborského hotelu Nautilus, kuchař a člen národního týmu kuchařů a cukrářů Martin Svatek mluví minimálně o 45 minutách.

DLOUHÉ ČEKÁNÍ NA JÍDLO A NA ÚČET (31% stížností)
Může za to špatná komunikace mezi personálem i pomalá obsluha.

NEOCHOTNÝ PERSONÁL (22% stížností)
Personál nepřinese příbor či slánku, nemá zájem odklidit talíře po předešlých zákaznících nebo nepřiměřeně reaguje na požadavky zákazníků.

NECHUTNÉ A ŠPATNĚ PŘIPRAVENÉ JÍDLO (18% stížností)

NEDOSTATEČNÁ NABÍDKA (14% stížností)
Provozovatelé restaurací zákazníkům výhodné menu garantují na několik hodin, někdy se až při objednávce dozvědí, že jim už mnoho jídel na výběr nezbývá.

ZAPOMENUTÉ OBJEDNÁVKY JÍDEL (9% stížností)
Zákazník si tak musí objednávat znovu nebo rozzlobený z restaurace odejde.

VYCHLADLÉ JÍDLO (6% stížností)

„Ve špičkách by si měli tři čtvrtě hodiny rezervovat na menu, ale na jídla na objednávku alespoň dvě hodiny," doporučuje hostům.
Jak dále říká, snaha o spokojenost by měla vládnout na obou stranách: jak v kuchyni a na placu, tak na straně strávníka. Pokud tak říkajíc nebude soudný, oběd si už nevychutná a ještě restauraci opustí naštvaný.

„I zákazníci musí být rozumní a třeba se i trošku rychleji rozhodnout, co si dají. A když zrovna chvátají, tak tu nespokojenost přenesou na někoho jiného. Ale ten kuchař potřebuje na přípravu určitý čas. U nás je to stejné jako u doktora, tam taky musíme počkat," přirovnává Martin Svatek.

Neochotný personál. To je slabost mnoha gastro provozů. Vyučených lidí z oboru, kteří chtějí do praxe, je na trhu pomálu. Číšnická slepota je proslulou chorobou, na niž jsou náchylní především mladí. Přitom číšník je spojkou mezi hostem a zbytkem personálu. Spokojenost klientů má ve svých rukou. Nestačí jen chutný oběd.

„Musí umět pozdravit, nedělá, že nevidí, když někdo přijde. Nebo by měl mít přehled o jídle, znát, co v něm je. Číšník je první vizitka," potvrdil Martin Svatek nezaměnitelnou úlohu obsluhujícího personálu.

V kuchyních teď podle něj vládne ovoce a houby, u nich také koňská líčka. Jídlo má být srozumitelné, abyste si hned z názvu představili, co vložíte do pusy. „Rádoby exotická jídla už lidé nechtějí, na ta si dojedou do zahraničí. Oni chtějí, aby knedlík byl knedlíkem a rýže rýží. Jídlo musí být identifikovatelné, tedy že si v lístku přečtou, že máme kachnu na houbách. Není dobré z hostů dělat hlupáky nesrozumitelnými názvy," přibližuje trend. Určité tajemno v názvu jídla nicméně připouští, pak ale musí správně fungovat číšník a hostovi vysvětlit, co se pod názvem skrývá.

Nechutné jídlo. Tak této výtce se Martin Svatek dost brání a v praxi reklamaci tohoto druhu nepřijímá. Každý se tak sytí na vlastní riziko, za zmlsaný jazýček odpovědnost nenesou. „Pokud uvařím ve stoprocentní kvalitě a stojím si za ní, tak není můj problém, že hostovi nechutná. Takové reklamace neberu ani na víno. Musí k tomu být jasný důvod, třeba že je jídlo připálené," dodává kuchař.

Autor: Alena Šatrová

10.8.2016 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 30 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Příprava denního menu a stálé nabídky, cateringových akcí a gastroakcí. Více informací o restauraci na www.cerna-perla.cz. Strava zdarma., Kontakt: telefonicky, emailem, osobně.. Pracoviště: Restaurace černá perla, Šafaříkova, č.p. 3123, 390 02 Tábor 2. Informace: Vladislav Skoumal, +420 737 747 329. Technika a elektrotechnika - Technika a elektrotechnika Technický pracovník 18 000 Kč Montéři kovových konstrukcí Montér. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Montáž jednoúčelových strojů dle montážní dokumentace. Příspěvek na dopravu, stravování. Kontakt: mailem, telefonicky 7 - 15 h.. Pracoviště: Strojírna soběslav s.r.o., Zátkova, č.p. 496, 392 01 Soběslav. Informace: Jana Pekařová, +420 739 634 742. Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 12 200 Kč Pěstitelé zemědělských plodin sběrač/ka žampionů. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 21. Poznámka: sběr a třídění žampionů do přepravek a vaniček, práce ve výšce, ve vlhkém prostředí, práce vyžadující fyzickou odolnost, , pož.: základní vzdělání, trestní bezúhonnost, zdravotní prohlídku před nástupem,, práce v SO i NE, úkolová mzda a prémie dle výkonu,, přihlášky spolu se životopisem, přehledem a délkou dosavadních zaměstnání zasílat pouze e-mailem : fakturace@ceskehouby.cz , pracoviště Soběslav, Nedvědice. Pracoviště: České houby a.s., Nová, č.p. 538, 392 01 Soběslav. Informace: Helena Staňková, +420 778 727 709. Stavebnictví - Stavebnictví Stavební technik 30 000 Kč Stavební technici projektanti, konstruktéři projekční technik - vodohospodář. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ČVUT - vodohospodářské stavby, Znalost ACAD nezbytná, krajinné plánování, Flexibilní prac. doba, karierní růst, home office. Pracoviště: Atelier m.a.a.t., s.r o., Převrátilská, č.p. 330, 390 01 Tábor 1. Informace: Martin Jirovský, +420 725 032 534.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V sobotu se v Jistebnici jel již 19. ročník Jistebnického maratónu horských kol.
15

Jistebnický maraton se vydařil

PŘEDÁVÁNÍ CEN. Zleva starosta Veselí Ladislav Sýkora, druhý v pořadí Martin Korous, absolutní vítěz Ondřej Chudý, člen rady města Vít Rada, třetí Lukáš Studnař, vedoucí infocentra Lenka Horejsková a dlouholetý účastník Karel Schneider.

Populární triatlon slavil pětatřicátiny

Táborská rezerva neuspěla ani doma

Tábor – Fotbalisté táborského „béčka“ přivítali, na stadionu Soukeník, kde hrají svá domácí utkání, Čížovou, která ještě v loňském ročníku působila v ČFL.

Pamětník: Větší strach měli Rusové

České Budějovice – Ve středu 21. srpna 1968 vpadla vojska zemí Varšavské smlouvy na území Československa. Do Českých Budějovic dorazili Rusové až o den později. Pamětník Jiří Šilha, který se vyfotil u ruského tanku před Jihočeským divadlem, vzpomíná: „Čekali jsme je. Rozložili si ležení nad Borkem a v noci, když bylo město prázdný, sem teprve přejeli.“ Podle Jiřího Šilhy z Českých Budějovic, kterému tenkrát bylo 22 let, byli vojáci všude po městě. S kamarádem věděli, že je to průšvih.

Koukala jsem přímo do hlavně, vzpomíná herečka

České Budějovice – Strach, bezmoc, znechucení a snaha vysvětlit těm klukům u zbraní, že jsou tu špatně. Tak vzpomíná na okupaci Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy v srpnu roku 1968 Bibiana Šimonová, tehdy 24letá herečka v angažmá Jihočeského divadla.

Vimperští poslali do škol miliony, opravy už končí

Vimperk – Šestnáct milionů korun je účet, který zaplatí Vimperští za letní opravy v základních školách. Ty jsou ve městě dvě a v obou po celé prázdniny úřadovali dělníci. Celkově za poslední rok poslalo vedení města do škol a školek ve městě přes šestatřicet milionů korun.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT