Otevření dalších obchodů umožnilo pondělní rozhodnutí vlády. V IGY, největším nákupním centru na jihu Čech, otevřely podle jeho marketingové manažerky Šárky Gramanové v úterý ráno čtyři obchody. Dalších šest nebo sedm se přidá od středy. „Je to těžké, když vláda vyhlásí rozhodnutí v půl šesté večer. To pak do příštího dne do devíti hodin ráno stihne zareagovat jen málokdo, aby prodejní plochu připravil podle platných nařízení,“ řekla Šárka Gramanová.

Podle ní je navíc výklad vládního nařízení sporný. Otevřít se mohly prodejny s dětským oblečením a obuví, stejně jako papírnictví. Zákazníky mohou vítat i obchody prodávající oblečení a obuv pro dospělé, ale lidé si v nich mohou podle vlády koupit jen dětský sortiment. „Jenže co když přijde pro boty dvanáctiletý kluk, který má pětačtyřicítku nohu? Ten rozhodně nepotřebuje dětskou obuv. Mohou mu prodat pánské boty?“ poukázala na jednu z nejasností Šárka Gramanová. „Nejasný je i výklad situace, když třeba maminka přijde koupit dceři mikinu, ale dceru nemá s sebou. Může oblečení koupit?“ doplnila s tím, že rozhodnutí vlády provozovatelé obchodů v IGY vítají, nicméně s rozhodnutím samotným by uvítali i výklad obdobných sporných situací.

V úterý 19. ledna, přesně ve 12 hodin, zahájí testovací provoz velkokapacitní OČKOcentrum na Výstavišti České Budějovice.
Žádné očkovací termíny zatím nejsou, jih Čech čeká na vakcíny

Úterní malé rozvolnění kvitovali i zákazníci. Už v devět ráno bylo možné vidět v IGY maminky s kočárky, které mířily právě do obchodů s dětským oblečením. Velký zájem byl také o papírnictví. „Tady lidé kupovali hlavně psací potřeby a trojúhelníky s ryskou,“ doplnila Šárka Gramanová s tím, že aktuální informace o provozu jednotlivých obchodů v IGY najdou zákazníci na webu a sociálních sítích obchodního centra.