Tropická horka radikálně mění zavedené jídelníčky nejedné restaurace. Například v restauraci Palcát dostal kuchař od šéfa Milana Hulana povel stáhnout z lístku jídla s knedlíky a vyrobit nespočet osvěžujících salátů.
„Do restaurací nechodím vůbec, natož během veder. A kdybych šel, dal bych si v téhle době jenom malé pivo,“ potvrdil Miloslav Burgerstein z Tábora. A právě to se restauratérům ani trochu nelíbí. Dokonce s nadsázkou volají po kompenzaci ušlých zisků od státu.
„S tím bych rozhodně nesouhlasil,“ zastává ale jiný názor Josef Drs. „Dokonce mám pocit, že během léta chodí do mé restaurace více lidí, protože mají dovolenou a chtějí si odpočinout. Samozřejmě během horkých dnů využívají více zahrádku,“ dodal.
Venkovní posezení trochu schází v restauraci U Červeného koně. „Jsme sklepní restaurace a lidé během teplého počasí uvítají, když mohou sedět spíš venku,“ vysvětlil majitel Viktor Veřtát. „Klientela se nám trochu zúžila, ale žádné velké ztráty nemáme,“ doplnil.
Na otázku, zda by uvítal odškodnění od státu v případě velkých ztrát, odpověděl kladně. „To bych samozřejmě souhlasil,“ řekl s úsměvem. Částka by se podle jeho názoru měla pohybovat v takové výši, aby zrušila ztrátu v průměrném zisku restaurace.
Náhrada za ušlý výdělek by se líbila i Václavu Procházkovi, spolumajiteli restaurace U Rytíře v Plané nad Lužnicí. Jeho podnik vykazuje během parného léta zhruba třiceti procentní ztrátu „Myslím si ale, že je to hloupost,“ zauvažoval. „Stát nám nikdy platit nebude, musíme přece počítat s rizikem podnikání.“
Lidé, kteří restauraci během parných dnů navštíví, si raději než tradiční české knedlíky dají něco lehkého. „Najíst se teď v horku do restaurace chodím málokdy. A když už jdu, dám si spíš salát, rýži nebo těstoviny. Nic těžkého,“ potvrdil Roman Kraus z Tábora. Mají restauratéři potřebu přizpůsobit vyprahlým zákazníkům jídelníček? Drs ani Veřtát žádnou změnu podobné té z Palcátu zatím neplánují.
„Lidé si sice více než v jiném období objednávají saláty, ale v nabídce je máme stále, takže jídelníček stoprocentně vyhovuje“ dodal Drs. Strávníci teď cení i nabídku zmrzlin.