Za vyhozené harampádí, zbytky jídel, popel či staré oblečení si lidé na některých obcích zřejmě připlatí. Zastupitelé nyní jednají o navýšení cen za odvoz odpadů. Podle novely zákona o odpadech, kterou v květnu podepsal prezident, se mohou poplatky vyšplhat až na tisíc korun za rok. V některých obcích na Táborsku mají již o ceně jasno, v dalších obcích bude o tomto bodě jedna na zastupitelstvech. Na maximální taxu se ale na vsích nevyšplhají nikde.

„Současná výše poplatku pět set korun pokrývala zhruba polovinu nákladů na provoz. Proto jsme na zastupitelstvu schválili navýšení o sto korun," vysvětlil starosta Borotína Antonín Brož.

Celkové náklady byly pro minulý rok 650 tisíc korun. Navýšením se sníží zhruba o 80 tisíc korun.

„Samozřejmě ze zdražení radost nemáme. Není to ale suma, která by se nedala zvládnout. Doufám, že do budoucna už neporoste," sdělil svůj názor František Chaloupka z Borotína.

O zvýšení ceny za odvoz popelnic o padesát korun jednají také v Oldřichově nebo v Dírné.

Oldřichovští v současné době platí čtyři sta korun. „Do zastupitelstva jdeme s návrhem zvýšit cenu o padesát korun. V současné době doplácíme za tříděný a nebezpečný odpad. Navýšení by přineslo do obecní kasy zhruba dvacet tisíc korun. Tím by se pokryl odvoz velkokapacitních kontejnerů dvakrát do roka," upřesnila záměr, jak získané peníze využít starostka Oldřichova Zdeňka Mrázková.

V Dírné lidé platí pět set korun na osobu a náklady jsou 647 korun. „Návrh je zvýšit poplatek o padesát korun. Zastupitelé o tom budou teprve hlasovat," konstatoval starosta Jan Novotný.

Tuto problematiku prozatím neprojednávali v Nadějkově. „Cenu jsme zvyšovali loni, obec doplácí jen za děti do šesti let, za které občané platit nemusí, a za studenty, kteří jsou třeba na internátech či kolejích. Zbytek se pokryje z toho, co vybereme. Už nám ale přišla nová smlouva od Rumpoldu a platba je navýšená. O tom, jestli o obec bude poplatek zvedat, jsme prozatím nejednali a teprve připravujeme materiály," vysvětlila účetní obecního úřadu Marcela Chocholatá.

Podobně jsou na tom i v Sudoměřicích u Bechyně. Tady lidé neplatí jednorázový roční poplatek, ale na popelnice si kupují známky za sedmdesát korun. „Prozatím nemáme smlouvu od Rumpoldu. Jestli budeme poplatek zvedat, tak pouze o minimální částku, která by odpovídala inflaci," informoval starosta Stanislav Houdek s tím, že o tématu budou teprve jednat.

I v Chotovinách teprve připravují podklady na prosincové zastupitelstvo.

Suma zůstává

Navyšování cen se ale netýká Želečských. Tady lidé přispívají do obecní kasy dvě stě korun a náklady na odpady jsou 650 tisíc korun. „S největší pravděpodobností navyšovat nebudeme. Troufnu si říci, že máme jeden z nejnižších poplatků na Táborsku. Chceme tím obyvatelům vykompenzovat to, že v katastru obce máme skládku," uvedl starosta Ladislav Stejskal.

Ani obyvatelé Dražic nebudou muset sáhnout hlouběji do peněženek. Suma čtyři sta korun zůstává. Navíc vedení obce rozšíří svoz i v letních měsících na každý týden. „Dotovat svoz nemusíme. Vybraná částka pokryje náklady," zhodnotil starosta Stanislav Flígr.

Nepřiplatí si ani v Turovci. Dokonce se sníží taxa pro chataře za objekt, kteří tak zaplatí místo pěti set korun o dvě stě méně. Tuto cenu platí i trvale žijící občané.