Když na konci 19. a začátkem 20. století začaly vznikat v Čechách hasičské jednoty, jednu takovou si založili i v Zárybničné Lhotě. Stalo se tak 15. června v roce 1901 a již o pár dní později – 28. června si schválili stanovy. Při založení se ke sboru hlásilo dvanáct členů.
„Pyšníme se starou historickou koňskou stříkačkou z roku 1924, s níž se prezentujeme na různých akcích," pochlubil se v minulosti pro Táborský deník starosta sboru Josef Krejčí. O svůj historický klenot mají hasiči obavy, a proto si ho hýčkají. „Když ho chtějí někde zapůjčit, tak pouze za té podmínky, že tam s ním pojedou i lidé od nás," zmínil starosta.

Zadarmo a ve svém volném čase se věnují údržbě zbrojnice. Tu před lety vybudovali z pastoušky a ze sousední garáže. V ní má své místo historická stříkačka, soutěžní i běžná PS 12.

Hasiči se také poctivě činí na poli zábavy. Pořádají řadu kulturních akcí jako jsou karneval, maškarní průvod, pálení čarodějnic, mikulášské a nechybí ani při technických zásazích. Nepostradatelní byli například při loňských povodních. Pomáhali lidem dostat se do bezpečí, stěhovali jim věci, zachraňovali zvířata, odstraňovali naplaveniny z mostů a odčerpávali vodu ze zahrad i sklepů, čistili silnice i chodníky. Pomáhají i při sečení trávy v parku a na návsi, jdou sázet stromky nebo svážet železný šrot.

Sbor žije hlavně současností. Byť nemá zásahovou jednotku, trénuje, aby své schopnosti zúročil na poli sportovním. A tam se jim hlavně v posledních letech dost daří. Svá družstva mají na pohárové soutěži i v soutěži Táborské hasičské ligy, pro kterou začínají trénovat již v květnu. Seriál soutěžní ligy končí memoriálem.
„Na počest tragicky zesnulého člena sboru v roce 1976 pořádáme Memoriál Karla Přívozníka," informoval Josef Krejčí. ⋌