První jarní měsíc letos nabízí značné teplotní rozdíly. Začátek března byl silně podprůměrný, neboť průměrná dlouhodobá celodenní teplota se pohybuje kolem 1 °C. Tentokrát na začátku března doznívaly silné mrazy z konce února, ale příští týden by měl být docela příjemný. Nejchladnější 1. březen nadělil v noci –10 °C a silný noční mráz nás potrápil až do minulé neděle, kdy se denní teploty vyšvihly nad nulu a v pondělí bylo ještě lépe. V úterý se teplota přes den zastavila na nule, přičemž ráno překvapilo náledím a později sněžilo, což se projevilo na nehodovosti. Od středy se každý den mírně oteplovalo a krásné víkendové počasí potěšilo snad každého.

Podle Františka Vavrušky z budějovického hydrometeorologického ústavu by měl být příští týden teplotně normální. V noci kolem nuly do 4 °C, přes den od 7 do 10 stupňů. Nejteplejší březen jsme na jihu Čech zažili v roce 1994, kdy se průměrná celoměsíční teplota dostala na 7,3 °C, naopak nejstudenější byl o sedm let dříve, a to -2,1 °C.

Zatímco předchozí víkend si lidé užívali ještě zimních sportů, následující víkend už přinesl jednoznačně jarní povětří. „Před týdnem jsme byli ještě bruslit. Oteplení je ale fajn. Sluníčko udělá po zimě radost asi každému,“ usmívá se Zuzana Pavlíčková, která na procházku kolem Malše vyrazila s celou rodinou.