My jsme zjistili, že červen bude v muzeu ve znamení posledních Sobotníků před prázdninovou přestávkou, a nové výstavy, která začíná již za týden, tedy ve čtvrtek 13. června v 18 hodin.

Návštěvníci si při této příležitosti prohlédnou expozici obrazů, soch a objektů Dagmar Dost-Nolden z Kolína nad Rýnem, která nese název Vzniklo to ze vzduchu, hlíny a bouřky. Umělkyně svá díla ve městě nevystavuje náhodou. Z Tábora totiž pocházela rodina její matky. Jako dítě tu trávila téměř všechny prázdniny, dokonce do nedalekých lesů chodila na borůvky. Přitom pozorovala stromy, které se měnily ve stínech a pohybem větru. Nejen tyto jevy, ale také třeba obloha, světlo a ticho se staly inspirací pro její malířské umění.

Kdo by se chtěl s kolínskou autorkou setkat osobně, může přijít v sobotu 22. června v 15 hodin do staré radnice Husitského muzea.
Přesně o týden později pořádá muzeum exkurzi s mykologem nazvanou Houby na vápencích Kladrubské nebo Pacovské hory. Začátek je v 9.30 hodin před vchodem do Chýnovských jeskyní.

Včera si s Táborským deníkem povídal Milan Kovanda z Tábora. „Teď sleduji hlavně povodně. Je to neskutečné, co voda dokáže. Chudáci lidi, kteří bydlí u řeky. Na druhou stranu jsou na tohle riziko asi duševně připravení, i když je to vždycky šok," reagoval sedmdesátiletý muž na otázku, jaké informace v novinách nejčastěji vyhledává.

„Za normálních okolností otevírám sport. Zajímá mě hlavně fotbal, volejbal a šachy," doplňuje dále Milan Kovanda, který je už několik let v důchodu, ale jak říká, stále má plné ruce práce.

„Když má člověk rodinný dům, tak se vlastně nemá čas ani zastavit. Někdy se věnuji zahrádce, jindy opravuji třeba nářadí. Nedávno mě dokonce zaměstnali i vnuci. Rozbila se jim tříkolka, tak ji chtěli dát dohromady," vypráví.

Pokud se přeci jen objeví trocha volného času, rád si zajde na mariáš, nebo třeba na šachy. „U toho se člověk dobře pobaví a navíc se tam pravidelně setká s kamarády," říká s úsměvem Milan Kovanda, mezi jehož záliby patří také jízda na kole, v televizi sleduje válečné dokumenty a v neposlední řadě rád chodí do lesa na houby.

„Bavilo mě to už jako kluka. Od té doby mám několik míst, kde rostou," raduje se Milan Kovanda.
Doslechl se, že Tábor má problémy s kvalitou pitné vody, a proto nás pověřil, abychom tuto informaci uvedli na pravou míru.