Absolventi středních škol z Táborska stále častěji nemusejí za hranice okresu, aby mohli studovat vysokou školu. Po pražské Vysoké škole chemicko-technologické nabízí nový, denní vysokoškolský obor Lázeňství a turismus od nynějška také táborská Střední škola obchodu, služeb a řemesel ve spoluprací se Slezskou univerzitou v Opavě přímo v Táboře.

„V Opavě tento bakalářský prezenční obor učíme teprve druhým rokem a je snaha ho přiblížit i studentům zde. Myslíme si, že Jihočeský kraj je velice turisticky atraktivní a studenti zde najdou nejen uplatnění, ale snaze se jim bude nacházet i praxe,“ vysvětluje expanzi vedoucí Ústavu Lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity Eva Vavrečková. Studium oboru je zaměřené na ekonomii, cizí jazyky a velkou část tvoří praxe.

„Výuka bude probíhat přímo u nás na areálu. Už nyní k nám volají rodiče. To, že Slezská univerzita má zájem otevírat zde vysokoškolský obor, je pro nás velice prestižní záležitostí. I přes to, že je studium organizačně náročné, věřím, že zaujme a uplatní se,“ dodala zástupkyně ředitele Střední školy obchodu, služeb a řemesel Ivana Prokešová.

Obor Lázeňství a turismus se na žádné další státní škole nevyučuje. V Opavě je podle Vavrečkové o studium tříletého oboru velký zájem, loni ho navštěvovalo 430 studentů. V Táboře ho otevřou pokud se do něj zapíše nejméně 35 zájemců. Přihlášky mohou podávat do konce února přímo na Slezské univerzitě, případné podrobné informace studenti získají na Střední škola obchodu, služeb a řemesel. Podmínkou je úspěšné ukončení jakékoli střední školy.

Maturity pomalu začínají

Maturanti oboru Hotelnictví na Střední škole obchodu, služeb a řemesel si ve středu 13. ledna si odbyli jedny z prvních zkoušek. V rámci ročníkových prací museli dokázat a obhájit za čtyři roky nabité vědomosti a dovednosti. Během dne otevřených dveří mohla slavnostní tabule i vytříbenou kuchyni ocenit i veřejnost. Osmadvacet studentů to zvládalo se vší grácií.

„Museli jsme uvařit slaná i sladká jídla na rautový stůl. To znamená, že pokrmy musely být na úrovni nejen chuťově, ale také dobře vypadat. Přípravy na dnešní den trvaly od listopadu a zprvu byly docela chaotické, obsluha a dnešní prezentace už je klídek. Nervózní už nejsem, tak snad to zvládnu,“ prozradila studentka Helena Kofroňová z Tábora. Po maturitě by šla ráda na vysokou školu a studovala český jazyk.

Studenti se museli poprat s obsluhováním, výrobou slaných jídel i cukrovinek, flambováním nebo mícháním koktejlů a jiných nápojů.

„Jsou velice šikovní, vše zvládají dobře. Mají už praxi, protože připravovali mnoho rautů pro město a různé slavnosti. Jsou zkušení a jejich um nedávno písemně pochválil i krajský úřad,“ říká zástupkyně ředitele Střední školy obchodu, služeb a řemesel Ivana Prokešová.

David Peltán