Vysočina žádosti vyhoví pod podmínkou, že mu ministerstvo garantuje dodávku stejného množství vakcín od Moderny. Požaduje také příslib toho, že v dalších týdnech nesmí dojít k zásadnímu výpadku dodávek pro Vysočinu.

Jihočeské hraniční přechody s Rakouskem. Ilustrační foto.
Pendleři jsou rádi. Jejich povinné testování při cestě do Rakouska se odkládá

Méně vakcín ale neohrozí dosavadní potvrzené termíny očkování obyvatel na Vysočině. „Momentálně na vakcínu čeká 10 052 registrovaných seniorů, kteří jsou starší osmdesáti let. Kraj Vysočina obdržel k 28. lednu celkem 14 040 dávek vakcíny Pfizer/BioNTech,“ uvedla krajská mluvčí Jitka Svatošová.

Očkování proti koronaviru. Ilustrační foto.
Vakcín je málo, stačí jen na přeočkování. Stříkačky z Číny nelze použít

Do očkování se chtějí zapojit i někteří lékaři mimo nemocnice. „Evidujeme 709 lékařů z terénu,“ potvrdila Svatošová. Kdy s očkováním začnou zatím není jasné. Ministerstvo totiž potvrdilo, že vakcíny Pfizer/BioNTech nejsou vhodné pro distribuci praktickým lékařům. „Je potřeba držet se platné metodiky, která vakcínu přiřazuje vakcinačním centrům a místům. Zavedený způsob očkování zůstává na území Kraje Vysočina neměnný,“ sdělila Svatošová. Očkovat zatím mohou pouze krajské nemocnice. S vakcinací by poté měly začít i velká očkovací centra, které chce kraj otevřít v okresních městech.