Nejlepší ryba na talíři je čerstvá ryba. Na tom se shodnou asi všichni. Právě takovou můžete dostat na většině výlovů, které právě začínají. Výlovy se dávno staly oblíbenou atrakcí pro veřejnost, a tak většina rybářů na poptávku reaguje.

Novinkou oplývá letošní výlov Košína, který láká svými zlatými sumci. Netradičně bude v sobotu. „Chtěli jsme podívanou zprostředkovat širší veřejnosti. Na výlovu budou ochutnávky rybích specialit a pokrmy z čerstvých ryb. Dalším důvodem je rozloučení s Košínem, který bude zhruba dva roky vypuštěný,“ vysvětlil Oldřich Pecha, ředitel společnosti Štičí líheň Esox. Ta na Táborsku hospodaří na 15 rybnících.

Třeboňské rybářství sloví sedm rybníků, z toho má na Táborsku Horusický. Firma nabízí také exkurze na výlovy s pasováním na rybáře. Pro skupiny kolem dvaceti lidí stojí tisíc korun.

Na hrázích rybníků se budou čerstvé ryby také prodávat, a to o zhruba pět korun levněji než následně na pultech obchodů.

Někteří rybáři však s výlovy ještě vyčkávají. Jako například Josef Vaněk z Radenína. „Všechny jsem prozatím zrušil. Slovíme malé rybníky, ale velké až se ochladí. Tohle počasí k tomu není. Na druhou stranu ani není kam chvátat,“ vysvětluje rybář.

Letošní výnosy lze zatím jen odhadovat. I přes teplé počasí však rybáři věří, že budou mírně nadprůměrné. Ryby měly dostatečné podmínky k tomu, aby dobře rostly a díky hezkému babímu létu navíc stále nabírají na váze. Konečný výsledek však ukáže až období po výlovech. Cena za kilo kapra by měla i letos zůstat na loňské sazbě. Tedy zhruba 65 až 68 korun za kilogram.

Výlov ale není jen o úžasu nad pěknými kousky. Předchází mu velice náročná a zodpovědná příprava.

Do tajů příprav nechal nahlédnout Oldřich Pecha. „Důležité je takzvané strojení rybníka. Pověřený rybář musí při jeho vypouštění hlídat, aby voda odtékala správným tempem. Je to nesmírně zodpovědná činnost. Ryba se do loviště musí dostat ve správný čas. Když v něm bude rychle, udusí se. V opačném případě zase do něj nedoplave a rybáři nebudou mít téměř co lovit,“ naznačil.

Sedmnáctihektarový rybník Košín se například vypouští deset dní. Lidé se na něm dočkají také každoroční přehlídky sumců albínů – strážců rybníka.
„Snad budou živí a zdraví. Lidé si je budou moci při výlovu prohlédnout. Kdo je nestihne, může přijít na sádky v Táboře, kde zůstanou asi deset dní,“ zve Pecha. Po dobu odbahňování Jordánu, kdy bude Košín vypuštěný, se oba sumci přestěhují do rybníka na Sedlčansku.

Výlovy začínají v sedm hodin a většinou jsou volně přístupné. Ideální je přijít nejdříve v osm hodin.

DAVID PELTÁN