Poznal to i zdejší chovatel a pořadatel závodu Radek Žák. Pro jeho mladého a nezkušeného koně Juráška byl sobotní závod premiérou, ale v první disciplíně ho rozhodčí vyřadili.

Radek Žák si s ním vzhledem k věku velké cíle nedával. S mladým divochem teprve vozatajské závody začíná.

Do startovní listiny se zapsalo 22 závodníků. Všechny čekaly tři disciplíny: tah klády, na nějž bývají koně zvyklí z lesa, dále vozatajský parkur a těžký tah. „Ten je na trase dvaceti metrů, kdy se jim na železné sáně nakládá závaží. Jednospřeží utáhne kolem 1500 kilo, dvojspřeží dvě a půl tuny,“ přibližuje těžký tah Radek Žák, jenž tu závody organizuje už 15 let. Příprava mu zabere dva týdny před startem. Začíná administrativou a končí postavením dráhy, která musí být pro zvíře i člověka bezpečná. „Bezpečnost je důležitá, klády jsou dost těžké, proto je musíme pořádně zakotvit, aby se nikomu nenavalily třeba na nohu,“ ubezpečuje o pečlivé přípravě.

Nejlepší jezdec z Vesců postoupí na mistrovství republiky. To je rozděleno na dva závody: na začátku září v Pardubicích pojedou chladnokrevníci jen těžký tah a tah klády, v říjnu se potom utkají v celém trojboji. Od dubna se do vrcholného závodu nominují v jednotlivých krajských kolech. Jihočeský kraj má dvě a jedno právě ve Vescích.

Radek Žák si na startovní listinu zapsal dva mladé koně. „O šestnáctiletého valacha jsem přišel, tak teď hledám. Vyzkouším tříletého a čtyřletého koně, přičemž jednoho mám dva týdny a druhého od Vánoc. Pro mladšího jde o premiéru, závodit totiž mohou až od tří let.
Těžký tah s ním ale ještě nepojedu, mohl bych mu poškodit chrupavky,“ vysvětluje kočí a jak dodal, sobotní účastí mu jde hlavně o výchovný aspekt, nikoli o rekordy. Ve své stáji má v současné době čtyři koně.

Mezi muži se otěží chopila i žena. Kateřina Novotná přijela z farmy v Sudoměřicích u Bechyně. Také pro ni a jejího hřebce Bruna jde o první oťukávání závodu vozatajů. Její doménou je totiž sedlové ježdění, k němuž vede i svoje dcery. „Jsem terapeutka, takže většinou sedím a povídám si s lidmi. Jízda na koni je proto pro mne o víkendech relaxem. Soutěžní ambice nemám, vždyť my jsme vozík zkusili poprvé před devíti měsíci a kládu před měsícem. Spíš jsme přijeli zkusit, jak bude Bruno reagovat na ostatní koně,“ uvedla ke své účasti Kateřina Novotná, jejímuž svěřenci se na velké čele houpal upletený copánek, v němž měl růžovou gumičku své paničky. Pro štěstí. Čemuž se ale ze srdce zasmál.

Ve Vescích se v závodu jel závod vozatajů.Zdroj: Deník / Šatrová Alena