„Výše příspěvku je určována výběrovou komisí podle odborného zařazení dané pracovní pozice. Jedná se o rozmezí třiceti až padesáti tisíc korun," vysvětluje dačický starosta Karel Macků. Doplňuje, že přijetím peněz navíc se pracovník zaváže pracovat na úřadě minimálně po dobu tří až pěti let. Při dřívějším odchodu by totiž celou částku příspěvku musel vrátit.

Práce na úřadech
Různé radnice na jihu Čech svým úředníkům obecně nabízejí některé z následujících benefitů: pátý týden dovolené, penzijní připojištění, stravenky částečně hrazené zaměstnavatelem, rekreace na podnikových chatách, zvýhodnění telefonních tarifů na soukromých telefonech, příspěvky na výuku jazyků nebo třeba bezplatné využívání městských sportovišť.

Jinak se na situaci ohledně nedostatku odborných zaměstnanců dívá jindřichohradecký starosta Stanislav Mrvka. „Náborové příspěvky nepovažuji za nejlepší řešení. Myslím si, že by se na úřad měli hlásit lidé proto, že tam chtějí pracovat, a ne proto, aby dostali nějaké extra peníze při nástupu," komentuje.

Se zaměstnanci podle něj hradecký úřad výrazný problém nemá – zatímco na odbornější pozice se obecně hlásí dva až tři lidé, v případě „běžného" úřednického místa komise vybírá vždy z minimálně desítky přihlášek.

Budějovický magistrát pobídky nenabízí. I zde je těžší sehnat odborné pracovníky, třeba stavební techniky nebo zkušební komisaře, obecně zaměstnance s odborným vzděláním.

Úřad v Č. Krumlově nabízí zaměstnancům nově od začátku roku čtyři dny placeného zdravotního volna.
Radnice ve Strakonicích motivuje zaměstnance dovolenou v délce 25 dnů, penzijním připojištěním, stravenkami za 80 korun, proplácením vstupenek, levnou rekreací či zvýhodněním telefonních tarifů.

Například na tři dny tzv. prorodinného volna lákají zaměstnance v Třeboni, kde nyní chybí tři lidé.