Jak ubezpečil předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha, je sloveno a ryby pro velikonoční trh jsou připravené. Podotkl, že rybníky, které mají povodí chudé na vodu, jako je třeba Svět v Třeboni, vodu stále nemají. „Jsou rybníky, které pořád ještě trpí nedostatkem vody v našich soustavách. Jinak ale jarní lovení se odehrálo standardně, rybníky jsou nasazené a už normálně fungují,“ vypověděl a dodal, že je možné říci, že taková zima, jaká byla ta letošní, rybářům vyhovuje.

Naopak podle výrobního ředitele Rybářství Kardašova Řečice Ladislava Štercla nebyla letošní zima právě dobrá. „Ztráty po zimě nějaké jsou, s tím se počítat muselo. Zima nebyla nijak slavná a hlavně jsme trpěli nedostatkem vody,“ připustil řečický rybář a dodal, že rybníky stále napuštěné nejsou.

Kdy, kam a za kolik pro velikonočního šupináče:

Blatenská ryba: kapr 1. třída (1 – 2,5 kg) 76 Kč/kg. Sádky Rojice a Blatná: otevřeno pondělí – pátek, 10 – 15 hodin

Výlov rybníka Holná u Ratiboře.Zdroj: Deník/Lenka NovotnáRybářství Třeboň: kapr 1. třída – 77 Kč/kg, výběr nad 2,5 kg – 87 Kč/kg. Mimořádná otevírací doba – sádky Třeboň – pátek: 9 – 12, sobota: 9 – 11 (v ostatních dnech běžná otevírací doba 9 – 11:30 a 12 – 16 hodin), sádky Šaloun, Lomnice nad Lužnicí – pátek: 9 – 12, sádky Milevsko – středa, čtvrtek: 7 – 15.30, pátek 9 – 12 hodin, sádky Mladá Vožice, Planá nad Lužnicí a Soběslav – čtvrtek: 7 – 15.30 hodin

Rybářství Nové Hrady, Štiptoň: kapr nad 2 kg – 65 Kč/kg.

Lesy a rybníky města Českých Budějovic, Haškova ulice: kapr nad 2,5 kila za 81 Kč/kg.

Rybářství Hluboká cz, sádky Hluboká nad Vltavou: kapr od 2 kg za 72 Kč/kg.

Rybářství Kardašova Řečice: kapr 1. třída 70 Kč/kg. Sádky Kardašova Řečice a Jindřichův Hradec – čtvrtek: do 15.30 hodin.

„To je ostatně i vidět například na Pěňáku. Rybník, který se lovil loni v listopadu a chybí mu přes metr vody. Chytáme veškerou vodu,“ prohlásil. Podle Ladislava Štercla sice jsou místa, kde je vody dost, někde ji dokonce i musejí odpouštět, protože jí teče skutečně hodně. „Ale pořád ještě rybníků, kde voda naopak chybí, je hodně,“ upozornil.

Kardašovořečičtí rybáři na rozdíl od těch třeboňských ještě stále loví a ve výlovech budou pokračovat i v týdnu po Velikonocích. „Musíme všechny rybníky nasadit, protože ryby jsou zatím jen asi ve čtvrtině našich rybníků,“ doplnil výrobní ředitel. Milovníky ryb ale ujistil, že kapři na velikonoce připraveni jsou a jejich cena se oproti loňsku nezmění. „Výběr nemáme, cena za kilo první třídy bude 70 korun,“ uzavřel.

Stejně tak cena ryb zůstává beze změn i v případě Blatenské ryby, kde kilo kapra první třídy seženete za 76 korun.