Koronavirová situace rozjetý Táborský festival vína sice zbrzdila, ale nezastavila. Všechny dílčí degustace festivalu jsou přesunuty na září. A to i ty dvě největší - Putování po historických táborských sklepech za vínem (19.9.) a Velká ochutnávka vín z Moravy (12.9.). Ta vzhledem k situaci doznala několika výrazných změn.

"Velký vinný košt těch nejlepších vín z Moravy jsme museli přesunout z interiérů Hotelu Palcát do venkovních prostor nádvoří hradu Kotnov. Ty však nabízejí nádherné výhledy na Tábor, údolí řeky Lužnice i pivovar a hlavně nezaměnitelnou atmosféru. Pokud bude hrozit nepřízeň počasí, ochutnávka se bude konat v přilehlé historické sýpce," říká ředitel Táborského festivalu vína Jiří Blafka. Důležitým aspektem pak je, že vstupné na košt je zdarma. Návštěvník musí pouze zakoupit skleničku na víno, ta je však zdobená a zůstane lidem na památku.

Po obsahové stránce se nic nezměnilo. Návštěvníci ochutnají přes 200 vzorků vín na stáncích 20 předních moravských vinařství. Mezi nimi například oceněné vinařství Ondřeje Brdečka jako Mlaďoch roku, vinařství Šebesta, Hruška, Škrobák i vinařství Vican, letošní stříbrný vítěz soutěže Král vín. Lidé nepřijdou ani o hudbu, na nádvoří od 17 hodin bude hrát kapela Napříč, která hraje přední české i zahraniční rockové, bluesové i popové hity.

Sklenička bude na místě k zakoupení za 100 korun. "Máme však i speciální vstupenku s bonusem. Ta se dá koupit za 120 korun přes webové stránky www.festival-vina.cz a kupující získá skleničku, katalog vystavovatelů a vín, láhev minerální vody Korunní a možná i něco víc. Předpokládáme také, že bude na místě kapela," prozrazuje Jiří Blafka s tím, že Velká ochutnávka vín se připojila k programu letošních Táborských setkání.

Všechny nové termíny 12. ročníku festivalu vína zájemci najdou na www.festival-vina.cz, a to včetně přesunutých koncertů Pokáče (1.10.) a Dana Bárty s Illustratosphere (12.10.) i divadel s Jaroslavem Duškem, která se uskuteční v únoru 2021. Vstupenky na všechny akce však zůstávají v platnosti.

"Tento ročník byl pro nás velice náročný, musíme kvůli koronaviru přesunovat akce a do toho dělat program dalšího ročníku. Už nyní však můžeme prozradit, že 13. ročník začneme s Divadlem Járy Cimrmana, přijede také Bára Hrzánová s Máriem Bihárim a těšit se můžete na další dvě Putování po táborských sklepech za vínem, které dodají ženy vinařky a ženy vinařů a také mladí vinaři z Moravy, Čech a Rakouska! Předprodej začne tradičně 11. listopadu," sdělil ředitel.

David Peltán