Záchranou Vildova mlýna se tu již druhým rokem zabývá spolek Sedlecká, pomáhají místní i neziskové organizace. Podívejte se, jak jim to šlo od ruky.

Na místě nechyběli zakladatelé spolku Bohumila Mrzenová, Miloslav Vavřík a Vladimír Švestka. Jak zmínila architektka Bohumila Mrzenová, v sobotu si připadala jako v pohádce Ať žijí duchové! „Skřítkové, tesaři vylezte z mechu, chopte se náčiní, postavte střechu,“ zanotovala.

Záchrana Vildova mlýna
Na rekonstrukci lze přispět na transparentní účet: 2201364061/2010. Dobrovolníci či další nabídky materiální či jiné možné pomoci, lze hlásit na email: spoleksedlecka@centrum. cz. Více o aktivitách nadšenců na webu: vilduvmlyn.cz či stejnojmenném facebooku.

Původně mlýn z 18. století nesl jméno Slabův, ale místní si ho přejmenovali na Vildův. Před třemi lety ho spolek koupil od města. „Klíče jsme dostali na jaře roku 2019 a od té doby se to tu snažíme oživit a dát postupně dohromady,“ podotkla Mrzenová.

Pomoc ze všech stran

Na místě díky dobrovolníkům fungovalo infocentrum, pořádají tu sousedská posezení a prodávají různé suvenýry. Veškeré získané finance alokují do obnovy objektu. „Podpořila nás i Nadace Via, celkově nám štěstí přeje a objevují se ochotní lidé, kteří nám chtějí pomoci,“ konstatovala.

Všechno zde funguje spontánně. „Osud domu nám nebyl lhostejný, protože všichni tři žijeme v této ulici,“ upozornila Bohumila Mrzenová. Podivínského malíře Viléma Štěpánka znali osobně. „Na domě zanechal stopu, například v podobě malby letadla, které chceme zrestaurovat,“ zmínila. Ve mlýně nikdy neměl vodu a kanalizaci, pil ze studny a koupal se v rybníce.

Vildův mlýn v Jistebnici.
Záchrana mlýna je na dosah. Střechu pokřtíme Vildovou konví, říká architektka

Od loňského roku využívali také symboliku. Zužitkovali staré deštníky. „Ty slouží jako zakrytí, již brzy by se měly vrátit pravděpodobně na naší pracovní buňku,“ uvedla Mrzenová, že letos chystají venkovní kavárnu pro turisty. Uvnitř to letos nepůjde.

Jeřáb jako pomocník

Díky zprávám v médiích se o rekonstrukci mlýna dozvěděl také Jiří Kůrka z Pacova, který nelenil a nadšencům na měsíc půjčil jeřáb. „Líbilo se mi, že se do záchrany mlýna zapojuje tolik dobrovolníků. Sám se také věnuji ochraně přírody a památek, takže mi byl jejich přístup blízký,“ sdělil mecenáš.

Spolek Sedlecká se již několik let snaží o záchranu Vildova mlýna. Vzniklo v něm infocentrum a nabízí i různé kulturní aktivity.
OBRAZEM: Do jistebnického mlýna navrací život

Přeprava materiálu tak zrychlila a v sobotu odpoledne byl hotový krov. „Ten je ze smrkového dřeva z Budislavi, kde nám vyšli vstříc a vyplatil se nám i dovoz,“ dodala architektka.

V budoucnu kavárna s galerií

Přímo v Jistebnici o víkendu pomáhalo sedm brigádníků ze spolku Tamjdem, protože Vildův mlýn byl zahrnut do jejich programu. Na stavbu krovu dohlíželi odborníci na slovo vzaté, tesaři pod vedením Milana Peška. Během dvou dnů chtěli také uklidit celý pozemek. Jakákoliv pomoc je vítaná.

Vildův neboli Slabův mlýn.
V jistebnickém mlýně vzniklo infocentrum. Turisté si ho oblíbili

Snaží se využít původní materiály jako cihly z vestavby, nepoškozené trámy i původní předměty. Příští rok, když se vše podaří, by rádi postavili sociální zázemí a zavedli vodu. „Základní myšlenkou do budoucna je kavárna a vystavení Vildových obrazů, možná i vybudování jakési repliky jeho pokoje,“ prozradila Bohumila Mrzenová s tím, že mlýn jako takový obnovit již bohužel nelze.