Bohužel, také ono doplatilo na bezbřehou úředničinu a byrokracii. Rekonstrukce Mírového náměstí se kvůli archeologickému průzkumu protáhla na dlouhé a likvidační tři roky. A tak když v roce 2017 bylo opravené a esteticky upravené náměstí připraveno uvítat návštěvníky, zůstalo jen u představ. Tři roky téměř zlikvidovaly nejen vůli a trpělivost obchodníků, ale téměř vymazaly Horažďovice ze zájmu turistů. A když se přece jen začalo probouzet, přišla další rána v podobě koronaviru.

Barokní zámek Lnáře.
VIDEO: Navštivte s námi nádherný zámek ve Lnářích

Je to ovšem velká škoda, protože město může nabídnout pár skvostů, například muzeum v renesančním zámku, starou tržnici (masné krámy), kostel. Petra a Pavla či příjemnou procházku kolem Otavy až k pomníku krále Rudolfa Habsburského, který zde roku 1307 při obléhání Horažďovic skonal.

S městem je ale spjata celá řada dalších osobností - například houslový virtuos a pedagog Otakar Šefčík, dlouholetý starosta města, poslanec zemského sněmu, první předseda české sekce zemské zemědělské rady Stanislav Mayer či architekt Victor Fürt.

Navštivte tedy společně s námi toto malebné městečko a jeho okolí. Snad si v budoucnu najdete chvilku navštívit ho osobně. Věřte, že to stojí.