„Na naší výstavě je k vidění starší i novodobá výstroj, donucovací a obranné prostředky a nejrůznější vybavení táborské městské policie, například elektroskútr, radarový měřič rychlosti, detektory alkoholu a drog a samozřejmě i „populární“ technický prostředek k zabránění odjezdu vozidla, známější spíše pod názvem „botička“. Dále se návštěvníci mohou těšit na moderní odchytovou techniku, služebního psa a pomůcky potřebné k jeho výcviku. K tomu spoustu fotografií nejen z akcí pořádaných preventivně výchovnou a informační skupinou, ale i z přímého výkonu služby,“ uvedl k výstavě komisař Pavel Šimek. Převážnou většinu vystavovaných fotografií pořídil strážník Tomáš Danko.

Táborský starosta Štěpán Pavlík v úvodní řeči poděkoval strážníkům za jejich práci. „Prokazují při své dennodenní činnosti blízkost veřejnosti, byť je to leckdy složité,“ vyzdvihl.

„Vážím si toho, že máme přízeň našich občanů v Táboře. Vím, že to není vždy jednoduché, ať už z jejich či z naší pozice. Jsme tady už třicet let, co městská policie funguje pro veřejnost. Je to dlouhá doba, během níž se zákon o obecní policii velmi turbulentně vyvíjel. Za dobu naší existence měl 22 novel,“ uvedl velitel táborských strážníků Petr Svoboda.

Rodina Kosiv z Ukrajiny dočasně bydlí ve dvou pokojích v domě na konci Maršova na Táborsku.
Pětičlenná ukrajinská rodina z Táborska se ocitla v patové situaci. Shání pomoc

Vzpomněl také na dobu před několika lety, kdy Tábor řešil velký problém s bezdomovci. „Bývala období, kdy jsme měli na stanici několik desítek litrů bílého vína, odebraného bezdomovcům z Husova parku a dalších lokalit během jejich alkoholového opojení, a zároveň docházelo k desítkám odvozů na záchytnou stanici,“ připomněl.

Poděkoval také svému týmu třiceti spolupracovníků. „Vzájemná spolupráce je pro nás strašně důležitá. Není to o jednotlivcích, ale o týmu, který musí fungovat. A já jsem hrdý, že můžu vést takovou skupinu lidí, která dobře funguje a pracuje ve prospěch města Tábora,“ uzavřel Petr Svoboda.

Nehoda na dálnici D3 u Veselí nad Lužnicí. Střet osobního auta s cisternou.
Na dálnici D3 se srazilo osobní auto s cisternou. Pro řidiče letěl vrtulník

Výstavu při zahájení navštívilo několik desítek lidí. Přidat se k nim můžete v následujících dnech i vy.

Plánované jsou také komentované prohlídky, těšit se na ně můžete 18. února v 10 a v 15 hodin. Výstava je určená hlavně pro rodiny s dětmi, ale také pro školy a školky. Navštívit ji můžete od úterý do neděle vždy od 10 do 12 a od 13 do 16 hodin. Potrvá až do 26. února.