Čarodějnice nezklamaly ani letos a dorazily na tradiční sabat. Jak sdělil lomský starosta Jan Dafčík, účast je však slabší.

„Jsou to pendleři a nestihli jim udělat testy na hranicích,“ naznačil důvod jejich zpoždění. Přesto však obec s necelými 170 obyvateli nedaleko Tábora dočasně okupuje kolem 30 čarodějnic.

Jdou příkladem

Běžně zklidňují dopravu a nyní jdou návštěvníkům i příkladem. „Nosí roušky, jedna má dokonce respirátor, oblek i savo. Máme tu také švadlenku, která ochranné pomůcky rozdává,“ doplnil s tím, že si lidé mohou z Lomu odnést užitečný suvenýr.

Novodobou tradici zavedli s manželkou Barborou před sedmi lety, od té doby jsou do detailu zpracované babice k vidění v širokém okolí i po celém Jihočeském kraji.

Před obecním úřadem nechybí ani fotokoutek, kde se každý příchozí lehce promění v jednu z lomských přechodných obyvatelek.

Máčené v lektvarech

Lomské čarodějnice se tak přizpůsobily době. Koronavirus ovládl i lidovou tvořivost. V Lomu letos tak straší babice v rouškách i bez nich, ježibaba švadlenka od Moniky Voráčkové dokonce rozdává čarodějné roušky máčené v lektvarech.