tovky obchodníků a restauratérů na Táborsku ještě nepožádaly o novou koncesi na prodej alkoholu. To jim přitom nařizuje novela živnostenského zákona a bez koncese nesmějí lihoviny prodávat.

„O koncesi si musí požádat každý, kdo prodává alkohol nad patnáct procent, tedy běžní obchodníci, ale i hostinští," sdělil vedoucí táborského živnostenského úřadu Karel Bureš s tím, že čas mají do 17. dubna.

Živnostníci se ale na úřad nehrnou a vše nechávají na poslední chvíli. Na vyřízení má úřad měsíc. „Fronty tady rozhodně nejsou. Lidé chodí průběžně, ale každý den pouze v řádech jednotlivců. Pro koncesi ale musí, protože stát chce po metanolové aféře vědět, kde všude se alkohol prodává," upřesňuje Karel Bureš.

Pokud si podnikatelé o toto speciální rozšíření živnostenského oprávnění nepožádají a alkohol budou po 17. dubnu podávat, čeká na ně sankce až milion korun.

Už na úřad volal

Pro koncesi se chystá provozovatel restaurace Černá perla v Táboře Vladislav Skoumal: „Na úřad jsem volal a vyřízení žádosti je prý otázka několika minut. Myslím si, že je o tom špatná informovanost a někteří živnostníci ani nevědí, zda se jich tato povinnost týká."

V zákoně o lihu je také dané, že restauratéři smí mít otevřenou pouze jednu flašku konkrétního druhu alkoholu a maximálně tři láhve jen 
s jednocestným uzávěrem. „To v restauracích problém není.
I kvůli inventurám máme normálně otevřenou jen jednu láhev. Horší to už budou mít na barech, kde mají míchané nápoje," zhodnotil Vladislav Skoumal.

Podle jednatele sezimovoústecké Diskotéky Apollo Davida Chvály je koncese na prodej lihovin správným krokem a sám ji vyřizoval mezi prvními.

„Okamžitě, kdy novela živnostenského zákona začala platit, jsem šel koncesi vyřídit a byl jsem jeden z prvních. Toto nařízení vlády schvaluji a zákon je postavený dobře. My v Apollu máme pouze originální okolkovaný alkohol. To, co se způsobili lidé, kteří alkohol pajcují nebo ho prodávají, je naprostá hrůza. Díky koncesi bude aspoň situace transparentnější," sdělil David Chvála.

I dobrovolní hasiči

Nejen hospodští, ale i dobrovolní hasiči vyřizují koncesi. Sice prodávají alkohol například pouze při soutěžích nebo jednou do roka na plese, ale i přesto se jich nařízení týká. Musí mít také vyřízené živnostenské oprávnění na hostinskou činnost.

„O koncesi samozřejmě víme, ale teprve o ni budeme žádat. Máme mezi sebou celního úředníka, takže víme vše potřebné. Živnostenské oprávnění samozřejmě máme, takže koncese bude pro nás už jen byrokratická záležitost," řekl starosta Sboru dobrovolných hasičů v Želči Jan Houdek.

Koncesi dostane každý, kdo má živnostenský list, je starší 18 let a má čistý trestní rejstřík. Nyní je zdarma a opozdilci po 17. dubnu zaplatí pět set korun. 

Nový zákon:
• Od počátku prosince rovněž platí nový zákon o povinném značení lihu. Všechny osoby, které budou prodávat líh a lihoviny v maloobchodě, velkoobchodě nebo v rámci například hostinské činnosti, mají nově za povinnost nakupovat výhradně od registrovaných distributorů nebo přímo od registrovaných osob povinných líh značit.
• Jejich seznamy jsou veřejně přístupné na webových stránkách Celní správy ČR.
• Zákon o lihu 307/2013 § 15
odst. 1: Je zakázáno nakládat s neznačeným lihem.
odst. 3: Líh se nepovažuje za neznačený, pokud se jedná o líh,
• který se nachází v počtu nejvýše 1 balení jednoho druhu na jednotlivém výdejním nebo prodejním místě v prostoru, ve kterém se v souladu s předpisy prodávají lihoviny pro přímou osobní spotřebu nebo pro jiné přímé osobní užití fyzickou osobou
• který se nachází v počtu nejvýše 3 balení jednoho druhu opatřených jednocestným uzávěrem na jednotlivém výdejním nebo prodejním místě