Táborsko – Turisté si jí na mapě lépe všimnou a když pojedou kolem, uvědomí si, že o téhle vesnici už někde slyšeli. A pak možná cíleně zamíří přímo k ní. To je jen jedna z výhod, kterou obec, jež uspěla v soutěži Vesnice roku, získá.

Ještě měsíc se mohou do soutěže hlásit a usilovat o prestižní ocenění, které má napomáhat k jejich rozvoji a obnově. Díky němu získají publicitu a zviditelnění, nebo dotace, které na rozvoj využijí. Zlepší si spolkový život, protože, jak starostové potvrzují, obyvatelé se semknou.

Pro turisty jsou stuhy pomocníkem, kam mají vyrazit, kde mohou spokojeně pobýt a třeba se i inspirovat. „Mám obecně ráda vesnice, ráda se po nich projíždím na kole. Kdyby v okolí nějaká obec uspěla, byl by to pro mě tip na výlet," říká například Lucie Zemanová, ale připouští, že soutěž vesnic nesleduje, ale před výlety si jako kdokoliv jiný informace o místě, kam se chystá, zjišťuje. Získaná stuha podle ní může být i vodítkem. „Když ji bude obec dobře prezentovat a já si ji všimnu, určitě se tam vyrazím podívat," plánuje.
Byla to euforie

Že se o Řípci najednou víc vědělo, potvrzuje i starosta Jindřich Jedlinský, který je ve své funkci už dvacet dva let, takže byl u toho, když obec v roce 1996 získala druhé místo v celostátním kole. „Tehdy to bylo něco nepředstavitelného. Nevěděli jsme, do čeho jdeme, ale úspěch způsobil velkou euforii a lidé byli šťastní," říká.

Největší klady spatřuje v tom, že se lidé v obci dali dohromady, soutěž byla pro ně výzvou, aby se lépe starali o místo, kde žijí. „Už z toho těžíme dvacet let. Mnoho lidí ví, že jsme tehdy uspěli, a jedou k nám právě proto. Máme tu mladé lidi, kteří se k nám stěhují i z okolních měst, malé děti, které se tu narodily, takže vesnice nestárne," vyjmenovává starosta pozitiva, která jinde chybí. Z finanční odměny si tehdy vykoupili hospodu, do majetku získali i kostelík, který opravili, ocenění jim také pomohlo získat mnohé další dotace, na které by jinak předtím nedosáhli.

I když se vesnice rok co rok mohou do soutěže hlásit znovu, většinou to nedělají. Je jim jasné, že aby mohly uspět, musí mnoho udělat. O tom, zda znovu podstoupí martyrium spojené s registrací do soutěže, zatím v Řípci neuvažují.

„Dnes je soutěž úplně o něčem jiném, než tenkrát," zamýšlí se starosta Jindřich Jedlinský a jedním dechem dodává, že se dostal do komisí, které vesnice hodnotí. „Tehdy bylo vše spontánní, nyní se obce připravují i dva roky, všechno musí být dokonalé. Někdy mám pocit, že je to už jen boj o peníze," sděluje svůj názor na klání.

„Nerad jdu do boje nepřipravený a nerad prohrávám," připouští starosta, avšak zcela nezavrhuje, že by se ještě někdy pokusili o štěstí. Uvědomuje si totiž, že aktivity se soutěží spojené, jim vše prospějí. „Všichni chceme, aby byla obec pěkná. Roste nám tu mladá generace, kterou maximálně podporujeme a věřím, že k vesnici bude mít vřelý vztah," dodává.

Řípečtí se nyní zaměřují na výstavbu nového víceúčelového sportoviště, které jim komplikují pozemkové úpravy, a také na novou čističku odpadních vod.

Mažičtí loni v soutěži také zabodovali. Dostali zelenou stuhu, neboli ocenění za péči o zeleň a životní prostředí. V živé paměti mají, jak k nim dorazila desetičlenná komise, jíž dvě hodiny v kuse prezentovali to nejlepší z jejich vesnice a pak je vzali na zhruba hodinovou procházku.
Nic nepodcenit

„Vůbec nebylo jednoduché zorganizovat den, kdy komise přijela. Na procházku byl přesně vymezený čas, v němž jsme museli ukázat vše podstatné, ale zároveň jsme je nemohli uhnat, aby nebyli naštvaní," vzpomíná s úsměvem jedna z hlavních tváří mažického úspěchu, Veronika Čoudková. Do Mažic se přivdala, teď je na mateřské dovolené, a tak prý měla čas se poměrně náročné přípravě věnovat. Nic nepodcenili.

„Jedno z největších pozitiv spatřuji v tom, že to vyhecovalo lidi, kteří se opravdu snažili. Opravili jsme fasády, více jsme se starali o náves, řešili jsme její úpravu, květinovou výzdoba," vyjmenovává, co vedlo k úspěchu.

Přestože přípravy stály hodně práce a úsilí, lidé se i bavili. Dávali dohromady fotografie historické i z různých akcí, přičemž si všichni připomněli, co vše už spolu zažili. Dokonce třicet lidí ze sta nešlo do práce, aby přihlíželo samotné prohlídce komise.

S takovým pozitivním dopadem na obyvatele souhlasí i starosta Jan Kubíček, a proto také koncem srpna uspořádali společnou veřejnou oslavu úspěchu. „Důležitá je soudržnost občanů. Vesnice, která je má rozdrobené na skupinky, které si stojí pouze za svými zájmy, nemůže nikdy uspět," míní starosta.

Finanční odměnu využijí pravděpodobně na péči o zeleň, za kterou ji získali. „Není to tak, že by nám dali peníze, musíme vypracovat nějaký projekt. Také nám nabídli, že po tři roky budou platit péči o zeleň, a tak můžeme ušetřené peníze využít na něco jiného," upřesnil starosta.

Malebné Sviny se do soutěže ještě nikdy nehlásily a ani to nemají v plánu. „Spousta komisí nám to při pohledu na naši náves doporučuje, ale my máme před sebou ještě moc práce," naznačuje starosta František David, proč ještě nevyplňují přihlášku.

Hodně teď staví, musí opravit školu, a tak na soutěž nemají pomyšlení. Starosta také připouští, že velmi záleží na tom, jak aktivní jsou lidé v produktivním věku. Na závěr však dodává, že se k vesnici roku snad někdy dostanou.

Lucie Mylerová Paurová