Úspěch veselské školy se narodil na mimořádně prestižní Jarní ceně českých sládků, když se svým pivem Blatské tmavé obsadila v kategorii tmavých ležáků skvělé třetí místo. Oceněný produkt uvařili sládek Luboš Němec, absolvent SOŠEP, a nový školní sládek Aleš Boubelík v rámci výuky druhého ročníku oboru Technologie potravin.

Ředitel školy Ladislav Honsa neskrýval nadšení. „Máme velkou radost, že jsme se v tak velké konkurenci dokázali prosadit.,“ uvedl.

Jarní cena českých sládků se postupem času proměnila v největší soutěž minipivovarů ve střední Evropě. V degustačních komisích se při letošním dvanáctém ročníku vystřídalo více než sto sládků a dalších odborníků, kteří museli posoudit 639 přihlášených vzorků ze 151 pivovarů a v 15 vypsaných kategoriích. Mezi tmavými ležáky bojovalo o přízeň odborníků více než čtyřicet produktů, a jen dva z nich se prodrali před Blatské tmavé.

Ocenění za úspěšné pivo převzal v Pivovarském dvoře Zvíkov školní sládek Ivan Dufek, jenž řídí školní minipivovar už od jeho zrodu.
„Cenné je, že se na výrobě piva do jisté míry podíleli studenti, a uvařili ho s nimi naši absolventi školy, kteří si se školou nadále udržují blízký vztah,“ poznamenal Ivan Dufek, který patří v oboru pivovarnictví k uznávaným osobnostem.

Na úspěchy v nejprestižnějších degustačních soutěžích navázal při Jarní ceně českých sládků také minipivovar z Chotovin. Jeho Cadillac triumfoval v kategorii Pale Ale, tedy svrchně kvašených piv, které mají svůj prapůvod v anglosaských zemích.

Oba reprezentanti z Táborska se navíc na Zvíkově ocitli mezi pěticí oceněných malých pivovarů z jižních Čech.