AKCE VÍKENDU


VESELSKÉ SLAVNOSTI

Město na dvou řekách prožije o víkendu největší kulturní příboj roku. Tradiční veselské slavnosti se opět pyšní mimořádně bohatým dvoudenním programem, ve kterém si najde to své opravdu každý. Servírovat se po oba dva dny budou nejrůznější hudební vystoupení, soutěže, divadelní představení, středověké ukázky i společenské veselice. Páteční program startuje v 15.15 hodin, v sobotu bude ve Veselí veselo už od 10 hodin. Nahlédněme nyní blíže do jejich programu.
Pátek: Taneční orchestr ZUŠ, Kantoři, Mirai, Lucie revival, Wohryzek band, Kocouři.
Sobota: Dechová hudba Sedmikráska, Humpolecký Dixieland, Albertíkova báječná show, Anna Julie Slováčková s kapelou, Peter Nagy s kapelou Indigo, Circus Brothers, Wild Sticks, Krýgl Boys, Mary Long, Sarah, Garant
Soutěže: Jízda z kopce na čemkoliv, Netradiční plavidla, Soutěž O nejlepší guláš, soutěže s kulinářskou tematikou
Další program: Šermířské ležení Veselských bojovníků, ukázky historického tance a šermu, Horolezecká stěna a Bumber ball Pepsi, boxerský ring s ukázkami a možností vyzkoušet boxerský sport, exkurze do terária a minipivovaru SOŠEP, ohňostroj a jiné.

PÁTEK


PLANÁ NAD LUŽNICÍ

Galerie Fara ožije v 18 hodin vernisáží výstavy obrazů slovenských autorů Josefa Šarmana a Andreje Šóky. Prvně jmenovaný se věnuje krajině, druhý představí geometrizující konstruktivistické kompozice. Vernisáž odprovodí Houslové kvarteto ZUŠ Sezimovo Ústí.

SOBĚSLAV

V kostele sv. Víta na náměstí Republiky můžete poznat Labyrint světa. Osobitý pohled na dílo Jana Ámose Komenského vám přiblíží představení v osobitém podání výtečného Víti Marčíka. Jeho začátek je naplánovaný na 18. hodinu.

Chcete-li prožít Noc v Blatském muzeu, nenechte si ujít slavnostní otevření Smrčkova domu s novou stálou expozicí Život na Blatech a Kozácku. Chybět nebude hravý program pro děti ani folklórní vystoupení. Akce začíná v 17 hodin.

Na třech dětských hřištích - přesněji Na Svépomoci, v parku u kina a na Sídlišti Zvíkov - mohou děti se svým rodiči přivítat v 17 hodin první letní den.

TÁBOR

Na Střelnici mohu zájemci oslavit magickou svatojánskou noc, a to prostřednictvím originálního Benátského plesu. Součástí večerní zábavy bude veselí za doprovodu barokní hudby s benátskými maskami. Zaplanou ohně a užít si návštěvníci mohou i projížďky na loďkách po hladině nočního Jordánu. Moderátorkou večera bude herečka Anna Polívková. O zábavu hostů se postará Swing Band či módní přehlídka, chybět nebude půlnoční překvapení, při kterém se tají dech. Následně pozve přítomné na večeři známý táborský šéfkuchař Martin Svatek. Benátský ples je zároveň benefiční akcí společnosti Cheiron T, která už dvacet let pracuje v Táboře s dětmi a mladými lidmi na „šikmé ploše“. Benátský ples na Střelnici začne v 19 hodin.

Padne Madison rekord? Žižkovo náměstí se stane od 20 hodin dějištěm dalšího pokusu o rekordní zápis. Zástupci Agentury Dobrý den z Pelhřimova budou čekat, zda po programu Tančírny na náměstí zapíší do análů rekord v počtu účastníků krátkého disco dance Madison. Akci pořádá 6dance Tábor.

CHÝNOV

Svatojánskou noc prožije Chýnov. Na fotbalovém hřišti vypuknou už v 18.30 hodin zábavné soutěže a hry pro děti. Od 20 hodin je pro nejmenší diváky připraveno divadelní představení O dvou prasátkách. Ve 20.45 hodin se přítomní s lampiony a lucerničkami v rukách vydají za světluškami a později bude zapálen svatojánský oheň. Hudbou zpestří příjemný večer Kolaříci. 

SEZIMOVO ÚSTÍ

Hardcore, punk i rock zazní dnes na zahrádce občerstvení u Kozího Hrádku. Už třetí Kozina Fest přiláká fandy těchto žánrů na 19. hodinu.

BOROTÍN

Statek v Borotíně (u zříceniny hradu) prožije od 17 hodin Mezinárodní večer. Už přec týdnem pobývají na statku mladí lidé z Mexika, Thajska, Ruska, Polska, Francie a Německa, aby pomohli s jeho obnovou a poznali místní kraj. A právě jim je zítřejší večer určený. Sami navíc nechají přítomné u táboráku nahlédnout do zvyků a tradic svých zemí. Večer zpestří vystoupení borotínské skupiny Greto.

SOBOTA


PLANÁ NAD LUŽNICÍ

U plánské sokolovny propuknou ve 12.30 hodin oslavy 140. výročí založení místního Sboru dobrovolných hasičů. Chybět nebude spanilá jízda po Plané, ukázky techniky, zásahu Integrovaného záchranného systému, práce psovodů atd. K tanci a poslechu zahraje dechovka Blaťácká pětka. Na své si přijdou dospělí i děti.

TÁBOR

Atmosféra usínající zoologické zahrady, kdy se zvířata pomalu chystají ke spánku, je neopakovatelná a kouzelná. ZOO Tábor se opět rozhodla podělit se o tento výjimečný okamžik s veřejností. Na tuto sobotu připravila speciální akci Svatojánská noc v ZOO Tábor, která vyvrcholí společným opékáním špekáčků. Zájemci se musí na akci předem registrovat, a to buď e-mailem na zoo@zootabor.eu, nebo telefonicky na číslo 778 468 383.

Dům armády na Náchodském sídlišti hostí Celostátní setkání sběratelů. Pohlednice, odznaky, známky, modely, bankovky, militárie i další věci můžete prodávat, kupovat i měnit od 7.3é do 10.30 hodin.

Interaktivní přednášku s Olinou Pařízkovou na téma Máme doma puberťáka si pro zájemce z řad rodičů připravilo Rodičovské centrum Radost. O problémech dospívání dětí, komunikace s nimi a jejich vývoje se mohou dozvědět v RC Radost od 9 hodin.

Mateřská škola Mufík dětem se rozhodla s týdenním předstihem oslavit příchod prázdnin. Z tržního náměstí vyrazí výletníci ve 14 hodin k Lužnici na Harrachovku. Přihlášky na tel. 728 060 015.

Na zahradě dětského klubu Janíček v Tismenickém údolí se bude slavit svátek svatého Jana. Děti se nejprve zúčastní zajímavé svatojánské hry a později si společně s rodiči užijí zpěv a chvíle u ohně. Akce začíná v 17 hodin.

Les u fotbalového hřiště Olympie Měšice bude opět patřit orientačnímu běhu. Na programu je čtvrtý a před prázdninami i poslední závod Dětské ligy Táborska. Pro závodníky připravili organizátoři z SK Kotnov tradičně tři tratě podle náročnosti. Závodu se mohou zúčastnit i dospělí a lze ho pojmout i jako procházku v lese s nejmenšími dětmi. Start bude zpřístupněn od 14 do 16 hodin.

Oslavy založení sboru Dobrovolných hasičů propuknou ve 13 hodin i v Náchodě. Tamní hasiči si připomenou 115. výročí své existence. Při této příležitosti se uskuteční první ročník soutěže v požárním útoku. Probíhající zábavu zpestří doprvodoné soutěže a produkce kapely Kocour & Friends.


MLADÁ VOŽICE

V mladovožické místní části Pavlov odhalí bývalí hráči Pionýrské dechové hudby svému kapelníkovi Josefu Raškovi bustu na jeho rodném domě. Stane se tak ve 13.30 hodin u příležitosti 110. výročí jeho narození. Vzpomínka na úspěšnou kapelu bude pokračovat v budově bývalé školy v Šebířově, kde této dechovce z padesátých let otevřou galerii.

MALŠICE

Parkoviště u návesního rybníku oslaví malešický Sbor odbrovolných hasičů 140. výročí svého založení. Program odpoledne začne ve 14 hodin. K vidění bude dobová i současná hasičská technika. Návštěvníkům se předvedou například domácí skvělé hasičské naděje i mažoretky, k tanci a poslechu zahraje kapela Šumák A. Randy. 

NEDĚLE


PLANÁ NAD LUŽNICÍ

V Plané nad Lužnicí se už podruhé přihlásí o slovo Borecký běh. Lesní běžecká klání pro veřejnost mají své zázemí v zámeckém parku na Strkově. Registrace účastníků je zpřístupněna od 13 hodin. Dětský závod odstartuje ve 14 hodin, na trať hlavního závodu se běžci vydají v 15 hodin.

SOBĚSLAV

Římskokatolická farnost Soběslav připravila pro zájemce Oslavu svátku sv. Pavla a Petra, kteří jsou patrony města. Den otevře v 9.30 hodin mše svatá. V 18 hodin bude vysvěcen malý zvon Panny Marie, což doprovodí koncert Hamave. Záhy se nový zvon Soběslaví poprvé rozezní.

Tradiční deskobraní hostí od 14 do 18 hodin soběslavská kinokavárna. Na klání v nejrůznějších známých i neznámých deskových hrách jsou zvány děti i jejich rodiče.

SEZIMOVO ÚSTÍ

V rámci festivalu Léto nad Lužnicí se ve sportovně rekreačním areálu Pohoda v Sezimově Ústí uskuteční šestý ročník cykloturistické akce po okolí řeky Lužnice – Lužnická šlapka. Připraveny jsou dvě trasy pro cyklisty a dvě pro pěší turisty. Každý účastník na startu obdrží orientační mapu, turisté mohou využít i služeb instruktora Nordic Walking. V doprovodném programu si poslechnete kapelu Krýgl Boys, uvidíte show na kolech RideWheel Team. Prezence účastníků začne v 9 hodin, startuje se o hodinu později. Vstup na Pohodu a účast na akci je zdarma.

TÁBOR

Na oválu odpočinkové zóny Komora se také letos hlásí o slovo závody na inline bruslích Komora Inline Cup. Pořadatelé z Gymnázia Pierra de Coubertina Tábor, atletického oddílu TJ VS Tábor a města Tábora mysleli na všechny věkové kategorie. Žactvo se vydá na trať s distancí 4 km v 15.15 hodin (prezence v 15 hodin), junioři a juniorky odstartují do sedmikilometrového závodu v 16 hodin (15.45). Desetikilometrový závod mužů a žen na 10 km začne v 16.45 (16.30). Děti do 12 let si mohou vyzkoušet své umění na inline bruslích v nezávodní jízdě zručnosti.