Sdílet je bude při odborné konferenci, která se na toto téma uskuteční poprvé v Jihočeském kraji. Hostitelem se stane Tábor, kde má Apla svoje domovské sídlo, pátého dubna. Stále je možné si zajistit účast, a to přes webové stránky neziskové organizace. Kapacita sálu hotelu Dvořák je však jen 80 míst. Konference je určena širokému spektru účastníků od rodičů a sociální pracovníky k učitelům a psychologům.

U založení jihočeské Aply stála před deseti lety kromě dalších i Lucie Straková Jirků, která potvrdila, že na péči o autistu, u něhož je zájem, aby zůstával ve svém přirozeném prostředí, sama rodina mnohdy nestačí. „Péče o lidi s autismem je nesmírně náročná. V různých obdobích života proto potřebuje člověk s autismem i jeho rodina větší či menší podporu různého typu. Je tedy důležité, aby odborná veřejnost sdílela příklady dobré praxe,“ vysvětlila Lucie Straková Jirků základní poslání Aply, ale také význam táborské konference. Její účastníci se na ní potkají s odborníky na problematiku této poruchy z celého kraje.

Lidí, u nichž lékaři poruchu diagnostikují, stále přibývá. Výkonná ředitelka APLY Jižní Čechy Ema Bartošová zmínila, že jednou z příčin je odkládané rodičovství, a tedy vyšší věk rodičů dítěte. „Příčin je ale podstatně více, autismus je nyní velmi aktuálním tématem, které potřebuje větší osvětu a otevření veřejnosti. Chceme zvýšit informovanost jak odborné, tak laické veřejnosti,“ dodala k připravované konferenci.

V současné době se táborská organizace s desítkou pracovníků a pobočkou v Českých Budějovicích věnuje 121 klientům. Jejich pomoc cílí na ranou péči o nejmenší děti až po dospělé klienty. Podle posledních průzkumů trpí autismem kolem dvou procent populace