A to díky projektu PhotoStruk, kterým se po tři roky zabývali vědci z Jihočeské univerzity a z Technické univerzity v Deggendorfu. Na výzkumu se podílel odborný tým historiků, historiků umění, IT specialistů a archeologů.

Výchozím materiálem byly převážně fotografie zmizelých míst z Ateliéru Seidel. Cílem projektu bylo podle Kateřiny Horníčkové z týmu představit historické události a jejich dopad na krajinu, ve které se odehrály.

„Abychom fotografie mohli do kontextu zařadit, vymysleli jsme jakýsi mechanismus zpracování veškerých možných informací,“ vysvětluje Kateřina Horníčková. Vědci čerpali z archivních dokumentů, historických map a plánů, fotografií z Ateliéru Seidel, z historických leteckých snímků, metod dálkového průzkumu země aj.

Na virtuální mapu vědci zanesli místa, jejichž zánik byl spojen se Sudetami, vysídlením Němců nebo „ochranným“ pohraničním pásmem. Archeoložka Klára Preusz uvedla, že se zaměřili na 325 obcí a 3 700 jednotlivých staveb uvnitř nich. „U některých obcí se nám podařilo jít opravdu do hloubky a zjistit konkrétní obyvatele konkrétních domů, u kterých známe nejen číslo popisné, ale i polohu s GPS souřadnicemi,“ říká.

Tým si informace nenechal pro sebe a vytvořil na webu virtuální mapu pro veřejnost. Na ní bude do konce září například 15 videopřeletů nad 3D modely a vizualizace.

Na základě zjištěných informací vznikla také geocachingová hra.

Projekt byl financován z Evropské unie.