Senior taxi je služba určené občanům starším 65 let a držitelům průkazu ZTP/P s trvalým pobytem v katastrálním území Veselí nad Lužnicí a Horusice. Využít ji mohou ti, kteří si přišli či ještě přijdou zažádat na městský úřad o průkaz Senior taxi. S jeho pomocí si pak mohou objednat dopravu za účel vyřízení potřebných záležitostí. Držitele ZTP/P může zdarma doprovázet další osoba.

Město Bechyně.
Bechyně se připravuje na rekonstrukci Libušiny ulice, začít má v březnu

Po uplynutí třetiny ze tříměsíční zkušební doby eviduje město Veselí nad Lužnicí 77 zaregistrovaných osob, přičemž Senior taxi absolvovalo už více než 50 jízd.

„Jsou to opravdu potěšující čísla,“ pochvaluje si starosta Vít Rada.

Je zřejmé, že by 31. březen nemusel být konečnou zastávkou Senior taxi ve městě. „Máme na službu pozitivní zpětnou vazbu a senioři si tuto službu pochvalují,“ říká první muž veselské radnice. „V tuto chvíli si dokážeme docela dobře představit, že by služba fungovala dlouhodoběji a případně bychom ji ještě rozšířili,“ předeslal.

Už deváté narozeniny oslaví v neděli zřejmě nejslavnější zvíře ZOO Tábor – její maskot tygr ussurijský Rocky.
Táborský tygr Rocky slaví narozeniny! Jedničkáři mají vstup do zoo zdarma

V polovině února se uskuteční druhá schůzka s provozovatelem Senior taxi. „Tam si řekneme víc. Už jsme se sešli v průběhu ledna, abychom vyhodnotili, co je potřeba doladit, ale na žádné větší potíže jsme nenarazili,“ prohlásil Vít Rada.

ŠANCE PRO HORUSICE

Už sedm průkazů Senior taxi si zajistili také obyvatelé obce Horusice coby městské části Veselí. Nová služba je zbavuje vazby na pevné jízdní řády autobusových spojů. „Považuji to za velice prospěšnou věc,“ nechal se slyšet předseda horusického osadního výboru Petr Šonka. „Autobusová doprava u nás samozřejmě není frekventovaná a pro starší lidi bylo hodně složité dostat se například k lékaři nebo na úřady a zpět. Senior taxi si mohou zajistit v podstatě kdykoliv,“ dodal.

SENIOR TAXI MÁ BUDOUCNOST

Miloš Silovský se coby předseda komise sociálních věcí a zdravotnictví podílí na organizaci této nové služby, a sám průkaz Senior taxi vlastní.

„Zatím jsem ho nestihl využít, ale samozřejmě to brzy změním,“ podotkl s úsměvem. „Jsem invalidní důchodce a například cesta na nádraží přes celé město pro mne byla problematická, proto jsem vlakem nejezdil. Teď to budu mít mnohem jednodušší.“

Stavba dálničního obchvatu Českých Budějovic.
Na trasu dálnice povolají na průzkum pyrotechniky

zájem o Senior taxi Miloš Silovský kvituje. „Registrujeme zájem dalších lidí, služba se líbí,“ potvrdil. „Měli jsme tu i podněty rozšířit do budoucna jízdy třeba do Soběslavi, kde jsou další úřady,“ nastínil možnou budoucnost pokračování Senior taxi ve městě na dvou řekách.