Podle novely, kterou minulý týden schválili zákonodárci a jež má začít platit už příští rok, by se strážníkem mohli stát i osmnáctiletí uchazeči. Velitel táborských strážníků Petr Svoboda ji vítá, přesto upozorňuje na několik zádrhelů. Jedním z nich je fakt, že povinnou podmínkou pro přijetí k městské policii zůstává požadavek splněné maturity.

„Tu ale student skládá až ve svých devatenácti letech, skutečný minimální věk možného přijetí je tedy o rok vyšší,“ upřesnil Petr Svoboda.
Jako další problém označil možnost získat zbrojní pas pro výkon služby až ve 21 letech. „Strážník by tedy před dovršením požadovaného věku musel sloužit beze zbraně,“ dodal.

Za volant nesmí

Další komplikací je to, že by mladší strážník nemohl řídit služební automobil. Ten je totiž vybaven modrými majáky a jeho řízení je povoleno také až od 21 let. „Tohle zkrátka naši zákonodárci tak úplně nedomysleli,“ konstatoval Petr Svoboda.

Jinak ovšem snahu přivést k městské policii mladší lidi vítá, byť by se však museli věnovat především pochůzkám. „Ne vždy je také člověk v tomto věku už zcela osobnostně zralý k výkonu tohoto povolání,“ doplnil Petr Svoboda, jenž v Táboře šéfuje 28 strážníkům a v současnosti ještě tři nové hledá.

V Sezimově Ústí se o pořádek stará pět strážníků a jak uvedl jejich velitel Viktor Vigner, noví lidé se těžko shánějí. Mladší uchazeči by tak mohli být pro městskou policii přínosem.

„Pochopitelně by však museli být svými staršími kolegy usměrňováni,“ vysvětlil. Za velké zlepšení oproti stávající situaci označil další změnu zákona: méně časté přezkušování strážníků. Interval se totiž má ze současných tří let protáhnout o dva roky.

„Časté přezkušování je zbytečně stresující. Student také nemusí maturitu skládat každé tři roky znovu,“ uzavřel Viktor Vigner.