Maličké, zašedlé nebo i odřené fotografie ze starých alb se během chvíle promění v něco, co si každý rád pověsí doma na zeď. U Seidelů, v muzeu, které sídlí v domě z roku 1905, v jehož podkroví se ukrývá ateliér slavného „fotografa Šumavy“ Josefa Seidla, se o to postarají zkušené fotografky.

„Velkou část archivu, který obsahuje na sto dvacet tisíc snímků a negativů, už se nám podařila digitalizovat, máme tak zkušenosti s retuší a úpravou fotografií, a tak jsme své služby nabídli veřejnosti,“ vysvětlila Kristina Zavala. „Dokážeme vylepšit a zvětšit i ty nejmenší fotografie, které mají lidé doma.“

V krumlovském Egon Schiele Art Centru oficiálně zahájili sezónu. Přijeli i autoři hlavních výstav roku 2020, Judith Zillich, Alena Anderlová a Tets Ohnari.
OBRAZEM: U Schieleho oficiálně zahájili sezónu. Vévodí jí obří úplněk

To platí i pro staré černobílé negativy, i z nich dokáží fotografky vykouzlit velkoformátové obrazy. „I z malič-ké fotky jde kupodivu udělat pěkná A4, není v nich totiž digitální šum a fotky nejsou po zvětšení zrnité, jak se stává u digitálních fotek,“ dodala Klára Sváčková.

Leží vám doma alba plná starých fotografií? Chtěli byste vdechnout nový život svatebním snímkům své babičky či potěšit dědečka a nechat mu zarámovat jeho oblíbenou vzpomínku z dětství? Stačí se domluvit přímo v muzeu na telefonním čísle 736 503 871 či napsat na info @seidel.cz.

V tradici „fotografického básníka Šumavy“ Josefa Seidela připravilo Museum také výběr těch nejoblíbenějších snímků Českého Krumlova a Šumavy ke zhlédnutí v nové galerii na svých webových stránkách, kterou průběžně bude doplňovat o další zajímavé záběry, aby měli návštěvníci důvod se k ní vracet. „Každý si může kousek Seidelova starého Krumlova či Šumavy pověsit doma,“ doplnila Kristina Zavala. „Známé i neznámé záběry můžeme vytisknout a zarámovat.“