VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vařit zdravě se dá i za cenu konzervy pro psy

Tábor –Tým z bečické firmy objíždí školní jídelny a ukazuje, jak se dá skloubit chutná zdravá výživa s normami, které musí kuchyně dodržovat

26.1.2011 1
SDÍLEJ:

Těstovinový salát s krabími tyčinkami nabízeli včera na areálu jako „trojku“. Přesvědčit žáky o zdravé výživě přijel šéfkuchař českobudějovické restaurace Symbiosa Lukáš Andrlík. Po ruce mu byl student třetího ročníku oboru kuchař Filip Jansa.Foto: DENÍK/ Kateřina Nimrichtrová

Cizrna. Fuj, řekne si asi většina dětí při vyslovení názvu nejen této luštěniny. Přitom je tak zdravá. Jak změnit stravovací návyky u školních dětí? Tým firmy Extrudo Bečice nabízí řešení.  S ukázkami, jak lze vařit zdravě a přitom chutně a ne příliš nákladně, objíždí školní kuchyně na Táborsku i mimo něj.
„U nás se luštěniny i zelenina dostává do jídelníčku běžně. Vždycky jedno ze tří jídel je zeleninové. Také cizrnovou mouku se snažíme přidávat do pokrmů. Raději ale skrytě. Některé děti vědomě jedí zdravou výživu, ale většina je stále zvyklá na klasiku,“ podělila se se svými zkušenostmi vedoucí školní jídelny na učňovském areálu na Maredově Vrchu Hana Křížová.

Problém je podle ní i v ceně. Kilo obyčejné mouky stojí deset korun, tak cizrnová je o 80 korun dražší.
„Když musíte uvařit hlavní jídlo i s polévkou a zajištěním pitného režimu za šestadvacet korun, tedy jak říká v televizi Zdeněk Pohlreich za cenu konzervy pro psy, není to úplně jednoduché,“ dodává Hana Křížová.

Podle poradkyně pro zdravou výživu bečické firmy Ilony Frouzové to ale jde.
Většina jídel, které na prezentacích předvádíme, se dá uvařit tak, abychom se vešli do norem školních kuchyní. Jde to – vejít se do nákladů a přitom vařit zdravě a chutně,“ přesvědčuje Ilona Frouzová.
Její pomocník a hlavní osoba na předváděcích akcích, šéfkuchař českobudějovické restaucace Symbióza Lukáš Andrlík, jde na to přes moderní kuchyni. „Snažíme se dělat světovou moderní kuchyni. Není to klasický guláš se šesti, ale něco jiného, co i dobře vypadá na talíři, a to samo o sobě může být pro strávníky atraktivní.“

Tým už tento týden propagoval zdravou výživu na plánské základní škole, včera zavítal na SOŠ obchodu, služeb a řemesel. Zatímco v pondělí si děti ze základky na tresce obalované v kukuřičné strouhance pochutnávaly, těstovinový salát mezi středoškolskou mládeží už tolik nebodoval.
„Já dávám přednost bůčku. Chutná mi klasická kuchyně. A zdravá výživa? Všeho s mírou,“ míní student třetího ročníku oboru kuchař Filip Jansa. Přesto dělal týmu z Bečic průvodce a pomocníka.

A jak si s tím poradí vedoucí školní kuchyně Hana Křížová? „Klidně mohu zařadit cizrnu do jídelníčku každý den. Pokaždé trochu jinak, ale aby to při tom chutnalo. Ale hlavně: Slovo cizrna se nesmí v názvu pokrmu objevit.“

Autor: Kateřina Nimrichtrová

26.1.2011 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Již nejsou mezi námi

Městská policie Tábor. Ilustrační foto.

Hledaného muže našli na Sídlišti nad Lužnicí

Měxus otevře charitativní výstavu

Sezimovo Ústí - Volné sdružení umělců jižních Čech a Balek Art Company stojí za charitativní výstavou Otevři srdce 2017, kterou městské kulturní středisko zahájí v sobotu v 16 hodin.

OBRAZEM: Tanečníkům z Ataku se na domácí půdě opět dařilo

Tábor - V neděli 21. října se v Táboře konal již 19. ročník taneční soutěže Velká cena Tábora.

DOTYK.CZ

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

/ GALERIE, VIDEO / Tvůrci internetových memů nespí a povolební situaci v Česku pochopitelně nenechali bez povšimnutí. Pozornost si získaly zejména čtyři momenty: vděk Andreje Babiše vyjádřený tvůrci jeho kampaně Marku Prchalovi, prohra Matěje Stropnického v čele Zelených, poměrně vysoký zisk SPD Tomia Okamury - a "nesmrtelný" poslanec Marek Benda.

Žáci poznávali českou metropoli

Tábor - Jak se už stalo tradicí, i v letošním roce vyrazili žáci ZŠ Helsinská na sérii literárně-historických exkurzí do české metropole. Postupně se do Prahy podívali žáci sedmých, osmých a devátých tříd.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT