Nevhodné stravovací návyky, které si děti přinášejí z rodiny, bývají často příčinou tak zvaného nechutenství ve školních jídelnách.

O tom by mohly školní kuchařky vyprávět. Chtějí po nich zázraky: uvařit za pár korun oběd a ještě připravit školákům ten pravý požitek z jídla.
„Děti moc ryby nemilují. Snědí polévku, přílohu a zbytek vyhodí,“ byla častá odpověď vedoucích školních jídelen na dotaz, co dostanou školáci na oběd poslední školní den letošního roku, tedy dnes 22. prosince.

Talířům se zbytky se vyhnuly kuchařky v táborské ZŠ Zborovská, když na předposlední den připravily kuřecí maso na mandlích a ruskou pečeni. Na poslední den před vánočními prázdninami pak hrachovou kaši s párkem a lečo s vejci. Výběr ze dvou jídel nabízí školní stravovna celoročně.

Vedoucí stravovny ze ZŠ Husova v Táboře Milena Hirková nezájem dětí o ryby potvrdila: „Připravily jsme svíčkovou s knedlíkem, ryby moc nejdou. Děti je nechtějí. Tentokrát vaříme jen jedno jídlo, běžně je ale možný výběr ze dvou.“

Kapr ne, ale filé

Eva Procházková, vedoucí jídelny v táborské ZŠ Mikuláše z Husi si na ryby troufla.

Předvánoční zkouška rozhodně nebude zatěžkávací: „S rybami máme dobré zkušenosti. Samozřejmě záleží, jak se připraví. Nabízíme školákům rybí filé a brambory,“ sdělila Procházková. Jídelna vaří po celý rok pouze jedno jídlo, takže i ryby musí strávníci sníst. Nic jiného totiž nedostanou.

I v soběslavské ZŠ Komenského se mohou těšit na rybí prsty s bramborami a navrch ještě rajčatový salát. Ani tady si ale nemohou vybírat, dostanou pouze jedno jídlo.

Raději řízek

Obdobně je tomu i v Bechyni v ZŠ Libušina. „V pondělí dostali školáci kuřecí řízek, v úterý pak zapečené těstoviny. Ryby u nás příliš oblíbené nejsou,“ konstatovala vedoucí Motlová.

Domnívá se, že výběrem ze dvou jídel se nic podstatného nezmění. „Buď jsou děti z domova naučené jíst všechno, nebo se v jídle pohrabou a stejně ho nesní,“ tvrdí Miluše Motlová.

Sice ne klasickou rybu, ale polévku z rybího filé nabídli mladovožickým školákům i dalším strávníkům ve zdejší základní škole. Jako hlavní chod dostali vepřová játra na cibulce s rýží a salát. A to už 18. prosince, kdy se zde v letošním roce vařilo naposledy, tentokrát jen jedno jídlo.

Školní stravovny jsou omezeny financemi, normami, hygienickými nařízeními a tak dále. Žádná univerzální pravidla, jak dítěti vytvořit pestrý jídelníček, neexistují. Pokud se v rodině například právě ryby nekonzumují, sotva to děti naučí ve školní jídelně.

Ceny obědů:

Tábor:
ZŠ Mikuláše z Husi 16 – 21 Kč
ZŠ Husova 16 – 22 Kč
ZŠ Zborovská 18 – 25 Kč
ZŠ Helsinská 18 – 23 Kč
ZŠ Čekanice 14 – 16 Kč
ZŠ Měšice 18 – 20 Kč
Soběslav:
ZŠ Komenského 20 – 27 Kč
ZŠ E. Beneše 20 – 27 Kč

Alena Řezáčová