S rozinkami, sekanými mandlemi, rumem … Celkem třináct vánoček se včera odpoledne ucházelo o přízeň pětičlenné poroty při druhém ročníku soutěže Vánoční vánočka v Divadle Oskara Nedbala v Táboře.

Komise, která výtvory pekařek a pekařů hodnotila, se soustředila nejen na to, jak vánočka vypadá, ale především jak chutná.
Kromě tradičních receptur okusili vánočku marcipánovou či bezlepkovou. Vítězství však překvapivě nepřipadlo nikomu z domácích. Do Písku si ho odvezla Jitka Houzarová, jejíž vánočka měla od začátku číslo jedna.

A že porota neměla lehký úkol, potvrdil i ředitel táborského divadla Karel Daňhel. „Jsem ve velkých rozpacích. Všechny vánočky jsou chutné a dobře upečené. Mezi favority se ale najdou malé rozdíly. Tak s kolegy diskutujeme, jak kterou umístíme," řekl při hodnocení Karel Daňhel.

Jak poznamenal, má rád vánočku, která je upečená tři nebo čtyři dny, trochu tužší a sladká. „Ocením i příchuť citronové kůry a rozinky," popsal, jaká z vánoček potěší jeho chuťové buňky.

Z návštěvníků koštoval například Miloslav Houzar z Písku. „Podle mě by správná vánočka měla být vláčná a sama by měla klouzat do krku," vysvětlil, když hledal, jaký kousek si položí na tácek.

O co větší měl za pár minut radost, když se z úst pořadatelů ozvalo, že první místo za nejchutnější vánočku patří jeho manželce.
„Recept pochází od mojí maminky. Dávám do ní vážené droždí, mandle, rozinky přes noc namočené v rumu a všechny ingredience uchovávám při pokojové teplotě. Ani vajíčka nenechávám v ledničce," odhaluje tajemství Jitka Houzarová, která je povoláním cukrářka.
Na Vánoce peče vždy čtyři vánočky a jak říká, pravidelně se po nich jen zapráší.